16.03.2023 - 14:21
|
Actualització: 16.03.2023 - 17:40
L’ANC, Òmnium, ERC, Junts i la CUP han denunciat en un comunicat conjunt davant el Comitè d’Investigació de Pegasus a l’eurocambra els “intents evidents” de l’estat espanyol per a obstaculitzar l’avenç de la missió prevista a Madrid per a dilluns i dimarts vinents, 20 i 21 de març, sobre el Catalangate.
El comunicat denuncia que el PP, el PSOE, Ciutadans i Vox, els quatre partits espanyols que participen en el comitè, “intenten, mitjançant la presentació d’un gran nombre d’esmenes a l’esborrany d’informe, eliminar fets contrastats, com ara el Catalangate, de l’informe, com també d’afegir-hi elements de desinformació amb l’objectiu d’impedir que el Comitè dugui a terme la seva feina”.
Així, expliquen que aquestes formacions han blocat la participació en l’informe de bona part de les víctimes del Catalangate perquè el text tan sols contempla les víctimes de l’espionatge entre el govern català, i no pas entre organitzacions de la societat civil com ara l’ANC o Òmnium. “Per tal d’impedir que les víctimes de la societat civil entrin a l’agenda política, els partits polítics espanyols presumptament s’han referit a Òmnium i l’ANC com a organitzacions ‘inadequades’ perquè els seus dirigents han estat prèviament condemnats pel sistema judicial espanyol”, expliquen, en referència a l’empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez en el marc del judici contra el procés.
També denuncien la decisió de la presidenta del congrés espanyol, la socialista Meritxell Batet, de fixar per a dimarts i dimecres vinents els dies del debat i la votació de la moció de censura presentada per Vox. Això, expliquen, fa que pràcticament salti de l’agenda la visita que els europarlamentaris havien de fer dimarts al congrés.
Alhora, lamenten que els denunciants “no hem rebut cap informació sòlida” sobre el calendari de la missió, però que “sembla que les reunions es limitaran majoritàriament al defensor del poble espanyol i el CNI, que ja han declarat durant la vista del comitè que no poden revelar informació nova.” Així, recorden que el parlament català és l’únic a l’estat espanyol que avui dia disposa d’un comitè d’investigació sobre el cas.
I afegeixen: “Creixem que el compromís de molts europarlamentaris per a remeiar la situació als nostres països és ferm. És per això que us instem a mantenir la missió a l’estat espanyol per a protegir els nostres drets com a víctimes, com també els drets dels ciutadans europeus.” Així, insten el comitè a incloure un ventall més ampli de víctimes a l’informe, com també a incloure en el programa de la missió una visita a Barcelona per a recollir informació “que és rellevant per a la feina del comitè”, com ara el testimoni de les víctimes de la societat civil.
Un calendari molt condicionat
Es preveu que l’agenda de la missió es publiqui demà, divendres 17 de març. Ahir, VilaWeb en va avançar el programa provisional, que inclou reunions amb el CNI i diversos ministres espanyols que suposadament van ser espiats amb Pegasus, tot i que ara com ara no hi ha cap confirmació oficial que aquestes reunions es faran.
I és que el calendari quedarà molt condicionat per la moció de censura, prevista per a dimarts i dimecres, com també pel fet que dilluns és festiu a Madrid. Quant a reunions amb les víctimes, només se’n preveuen tres, segons l’esborrany de l’agenda consultat per VilaWeb: el president, Pere Aragonès; la consellera d’Afers Exteriors, Meritxell Serret, i el regidor i candidat d’ERC a Barcelona Ernest Maragall. Ara per ara, cap dels intents de la missió Pegasus d’entrevistar-se amb jutges del Suprem i de l’Audiència espanyola no ha reeixit, perquè tots ho han refusat.
Podeu llegir el text íntegre del comunicat (en anglès) ací: