La participació s’enfila en la circumscripció que enfronta Manuel Valls i el sobiranisme català i basc

  • És una incògnita com afectarà l'augment de votants sobre les diferents candidatures que s'hi presenten

VilaWeb
31.05.2022 - 18:45
Actualització: 31.05.2022 - 18:46

La participació en la circumscripció dels francesos residents a Andorra, l’estat espanyol, Portugal i Mònegue ja és superior a la de l’any 2017 i 2018 i això causa que el resultat sigui extremadament imprevisible.

En aquest districte electoral es presenta l’ex-primer ministre francès i ex-regidor de Barcelona, Manuel Valls, i s’enfronta a una candidatura del sobiranisme català i basc, encapçalada per Garbiñe Eraso, d’Euskal Herria Bai, i amb Enric Balaguer, d’Unitat Catalana, com a suplent.

L’augment de votants es deu principalment per l’aplicació del vot per internet, un tràmit al qual només es poden acollir els residents fora de l’estat francès en les eleccions legislatives i consulars. Només hi ha un precedent, les eleccions del 2012, però que es va utilitzar fa cinc anys per temor als ciberatacs.

El vot per internet s’ha d’exercir uns dies abans del vot presencials; la votació a l’estat francès és el 12 de juny, en ambaixades i consolats es vota el dia 5 i en línia es pot exercir entre el 27 de maig i el primer de juny, és a dir, demà, a les 12.00. Amb aquest vot encara sense tancar, ja s’ha superat el percentatge de vot del 2017 i també en les eleccions parcials del 2018. Fa cinc anys va votar el 15,94% dels inscrits, l’any 2018 només el 7,87% i ara com ara ja ha votat 16,50% en aquesta circumscripció.

És una incògnita si això pot beneficiar més a una candidatura que una altra. Tot depèn de la capacitat de mobilització, atès que només calen uns pocs milers de vots i una petita part del cens per a guanyar. Fa quatre anys, va guanyar en la segona volta la República en Marxa amb un 54% dels sufragis (3.623 vots) per davant d’una llista d’esquerres i ecologistes –que no incloïa els socialistes– que va obtenir el 46% dels vots (3.091).

 

Per votar per internet s’ha d’estar inscrit a la llista electoral consular i haver completat les dades de contacte en línia a service-public.fr, on hi cal introduir una adreça de correu electrònic i un número de telèfon específics per a cada votant.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor