17.09.2024 - 16:42
|
Actualització: 17.09.2024 - 19:48
La consellera d’Interior, Núria Parlon, s’ha proposat l’objectiu de “revertir la corba delinqüencial” a Catalunya, i ha reconegut que tot i que els índexs de seguretat són “raonablement positius”, les dades d’algunes tipologies delictives han empitjorat. En aquest sentit, ha anunciat que en les setmanes vinents s’aplicarà un pla específic contra les armes blanques.
En la compareixença al parlament, també ha reconegut que l’ocupació il·legal origina “greus problemes de convivència”. “L’excusa no pot ser que com que tenim problemes d’habitatge som permissius amb les ocupacions delinqüencials”, ha dit. Parlon també ha anunciat la creació d’una comissaria específica sobre violència contra les dones.
Parlon ha enumerat les prioritats del nou govern en matèria de seguretat i ha remarcat que les polítiques que s’impulsin en aquest àmbit han de tenir una visió “integral i polièdrica” i han de posar al centre la “prevenció”.
La consellera ha assegurat que les societats actuals “s’han sofisticat” donant lloc a noves modalitats delictives i nous tipus de violència. “Tot plegat afecta el clima i la percepció de seguretat que tenen els nostres ciutadans”, ha admès la responsable d’Interior, que ha apostat per treballar de manera transversal des dels diferents departaments perquè la sensació de seguretat millori.
Fermesa per revertir la corba delinqüencial
Parlon s’ha proposat revertir la corba delinqüencial. Ha assenyalat que tot i que Catalunya “té uns índexs delinqüencials raonablement positius”, les dades d’algunes tipologies delictives han empitjorat. Així, ha anunciat que en les setmanes vinents el govern presentarà un pla específic contra les armes blanques a l’espai públic: “Hi ha diferents patrons socials i culturals que fan que moltes persones pensin que poden portar una arma blanca a sobre sense conseqüències i això fa que en determinats entorns ens trobem en una proliferació de presència d’armes blanques”, ha comentat Parlon, que ha admès que les derivades d’aquesta problemàtica són “preocupants”.
Lluita contra la multireincidència
La consellera ha recordat que avui s’ha pres en consideració una proposta de Junts per incidir en la lluita contra la multireincidència i que inclou alguns dels aspectes que proposava el Col·legi de l’Advocacia de Catalunya, com aquells que feien referència, per exemple, als robatoris de telèfons mòbils que van molt més enllà de l’element sostret i també atempten contra la vida privada dels individus.
Ha advertit que cal guanyar “eficàcia” en la lluita contra la multireincidència. Ha recordat que en els darrers anys, mitjançant el pla Tremall, s’ha fet molta feina, però ha avisat que en matèria judicial hi ha “un coll d’ampolla” derivat de la manca de mitjans per donar resposta a aquest fenomen. Per això, ha anunciat que el govern crearà un grup interdisciplinari que treballarà conjuntament amb la conselleria de Justícia per cercar mecanismes que permetin agilitar els processos judicials. “Els judicis han de ser ràpids, si no per molt que treballem altres aspectes la sensació d’impunitat que la ciutadania té es manté”, ha valorat.
Parlon ha apostat per millorar la formació i els mitjans dels quals disposen els Mossos. A més, ha recordat que l’horitzó 2030 contempla augmentar el cos dels Mossos fins a assolir la xifra de 22.006 agents. També ha manifestat que cal incrementar l’aposta per les noves tecnologies en matèria d’intel·ligència policíaca; reforçar la regió virtual dels Mossos; millorar la coordinació amb les policies locals i els cossos de seguretat privats; i també fer ús de figures com les dels mediadors i els agents cívics poden desenvolupar una tasca preventiva clau. Alhora, ha dit que la feminització del cos continua sent una prioritat pel govern i ha recordat que cal que des de l’ISPC es doti els agents d’una formació adequada “per mantenir el reciclatge continu que requereixen els cossos de seguretat i emergències”.