Parlen les universitats valencianes: ‘Necessitem mitjans en la nostra llengua’

  • A l'aula magna de la Universitat de València es farà, el 29 de novembre, un acte per a reclamar que comencin les emissions d'Àpunt i que retorni TV3 al País Valencià

VilaWeb

Text

Núria Cadenes

27.11.2017 - 22:00

El 29 de novembre s’escaurà un trist aniversari: farà exactament quatre anys del tancament dràstic de Canal 9 i Ràdio 9. Quan això va passar, ja feia dos anys que el País Valencià romania sense el senyal de TV3 i Catalunya Ràdio.

Però aquest mateix 29 de novembre tindrà, enguany, un caràcter de mirada endavant: les universitats públiques valencianes i Acció Cultural del País Valencià (ACPV) faran un acte conjunt a l’aula magna de la Universitat de València amb el títol ‘Necessitem mitjans en la nostra llengua. Defensem la pluralitat informativa’.

‘Vivim un moment de compte enrere per a la recuperació dels mitjans públics en valencià –expliquen des d’ACPV–: la ràdio ja està pràcticament en marxa, ja la comencem a sintonitzar; la televisió, afirmen que està preparada per a emetre el 2018. Pensem que és necessari visibilitzar la demanda social, tant pel que fa a Àpunt com per al retorn de TV3 i Catalunya Ràdio. Per a reparar el mal que va fer aquella manera de governar tan poc respectuosa amb la pluralitat informativa, i que actuava tan d’esquena a la llengua i la cultura del poble valencià.’

En l’acte hi participarà el vice-rector de Cultura de la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana, Wenceslao Rambla; el vice-rector de Planificació de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, Fernando Borràs; i la vice-rectora de Responsabilitat Social de la Universitat Politècnica de València, Rosa Puchades. Hi intervindran la vice-rectora d’Estudis i Política Lingüística de la Universitat de València (UV), Isabel Vázquez; el vice-rector de Cultura de la Universitat d’Alacant, Carles Cortés; la professora d’Economia Aplicada de la UV, Rosa Maria Yagüe; el catedràtic de Comunicació Audiovisual i Publicitat i membre de la Comissió Interuniversitària en Favor d’una Radiotelevisió Pública Valenciana Javier Marzal; i el president d’ACPV, Joan Francesc Mira. D’una altra banda, ja hi han confirmat l’assistència el president del Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC), Enrique Soriano, i la directora de la CVMC, Empar Marco.

A les intervencions, s’hi abordaran els diversos aspectes de la reivindicació: la importància dels mitjans de comunicació de masses per al desenvolupament normal de la llengua pròpia; la importància pel que fa a l’estímul econòmic, amb la creació d’ocupació al sector audiovisual, i per a la pluralitat informativa; la necessitat de tenir mitjans públics de proximitat, que informin de la realitat del País Valencià i que ajudin també a crear o consolidar espai simbòlic: ‘Els mitjans radicats a Madrid confonen informació de Madrid amb informació estatal –raonen des d’ACPV–: la manifestació massiva a favor del finançament just del passat 18 de novembre, per exemple, no va eixir enlloc. Encara que fóra una mobilització tan important. Com que va ser a València i no a Madrid, no la tenen en compte. I els valencians no podem permetre que continue aquesta invisibilització mediàtica.’

Es tracta, expliquen els convocants, ‘de la satisfacció d’una demanda necessària per raons de llengua, autogovern i llibertat i pluralitat informativa, i de suport social i institucional’. I recorden, a més, que tant la posada en funcionament dels mitjans pública valencians com la subsegüent reciprocitat amb TV3 i IB3 són reivindicacions que compten amb un amplíssim suport social i, alhora, compromisos assumits pels partits i els grups parlamentaris que donen suport al govern valencià. El conveni de reciprocitat, de fet, es va signar, i es va aprovar després a les Corts Valencianes, en temps del darrer president del PP, Alberto Fabra. Ara, per tant, recorden, ‘tan sols caldrà fer efectiu un acord que ja ha estat pres’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor