El parlament insta el TC a desestimar el recurs del PSC per la designació d’Iceta com a senador

  • Els lletrats assenyalen que el reglament estipula el dret de 'poder ser elegit' i no el dret de 'ser elegit'

VilaWeb

ACN

02.08.2019 - 12:35
Actualització: 02.08.2019 - 16:24

El Parlament de Catalunya ha demanat al Tribunal Constitucional espanyol (TC) que desestimi el recurs d’empara que el grup del PSC-Units va interposar pel sistema de votació a la cambra, que va tancar les portes al nomenament de Miquel Iceta com a senador. Els lletrats assenyalen al TC que el dret fonamental fa referència al fet de ‘poder ser escollit’ i no a ‘ser escollit’. Així, apunten que el procediment de designació, fet mitjançant el sistema de votació electrònica i secreta, es va desenvolupar conforme a l’establert normativament i a tots els precedents. També apunten que s’ha complert el principi de proporcionalitat que ha de presidir el procés de designació de senadors.

Els socialistes van reclamar, abans del ple i després que JxCat, ERC i la CUP anunciessin que votarien en contra de la designació d’Iceta com a senador –per a després esdevenir president del Senat-, que la votació fos secreta mitjançant paperetes, i no electrònica i secreta, com s’havia fet fins ara. 

La votació secreta mitjançant paperetes proposada pels socialistes no admet vots en contra, només a favor o abstencions, mentre que l’altra sí que accepta els ‘no’. Els lletrats recorden que totes les votacions relatives a la designació dels senadors en representació de la Generalitat des de l’aprovació de la llei 6/2010 s’han fet mitjançant votació secreta i electrònica.

En les al·legacions, els lletrats subratllen que cal distingir-se entre el dret de presentar-se i el dret de ser elegit, que només és efectiu si s’obtenen els vots necessaris. Si no, anoten, no quedaria ‘cap marge d’intervenció al parlament en els processos de designació’. ‘El sistema de votació electrònica i secreta resultava idoni si del que es tractava era de permetre el vot a favor, en contra o l’abstenció a la proposta del president’, insisteixen.

A més, remarquen que en cas d’utilitzar el sistema que no hagués permès votar en contra de la proposta, sí que s’hauria vulnerat el ‘ius in officium’ dels diputats que volien rebutjar el candidat. Per tot plegat, els lletrats sol·liciten que es dicti sentència en què es declari la inadmissió a tràmit o la desestimació del recurs d’empara.

El ple del TC ja va fer pública al juny una resolució en què, per unanimitat, va denegar la petició del PSC-Units de suspendre cautelarment l’acord de la mesa del parlament del 16 de maig del 2019 que va establir el sistema de votació per designar senadors de representació autonòmica. 

El TC va adduir que el sistema de votació elegit per la mesa va ser una ‘decisió parlamentària’ que no es pot suspendre perquè ‘ja ha estat executada plenament i s’han esgotat els seus efectes’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor