19.11.2024 - 21:28
|
Actualització: 19.11.2024 - 21:59
El parlament ha commemorat el desè aniversari del 9-N reivindicant la vigència de l’esperit que va permetre la consulta. Així ho ha defensat el president de la Generalitat d’aleshores, Artur Mas, que ha fet una crida a deixar de banda la nostàlgia. “Hem acumulat una sèrie d’errors propis, però la voluntat de passar de l’autonomia a la sobirania continua vigent, i tornarà a estar sobre la taula en un futur”, ha augurat. En una línia similar s’ha expressat la presidenta del parlament, Carme Forcadell, que ha reiterat que el conflicte amb l’estat “no s’ha acabat”, sinó que “continuarà obert fins que es resolgui”. “El 9-N va ser una gran victòria i hi ha lloc per l’esperança”, ha asseverat.
Durant la seva intervenció, Mas ha assegurat que l’homenatge del 9-N ha de ser un recordatori de la importància de no perdre els orígens. “Si perdem els orígens, perdem la identitat, i si perdem el sentit del projecte, perdem el projecte”, ha avisat. El president ha reconegut que l’independentisme ha acumulat una sèrie “d’errors propis”, però que “el sentit del 9-N és viu”.
En aquesta línia, ha reivindicat que durant els anys del procés el país va aconseguir “el que molt pocs països aconsegueixen” que és ajuntar “en un sol quadre” quatre vèrtexs: les mobilitzacions populars continuades en el temps, la definició d’un objectiu compartit, l’establiment de lideratges que van traspassar partits i l’aglutinació de persones que defensaven projectes polítics “antagònics”.
“El conflicte continua obert”
Al seu torn, Carme Forcadell – que durant el 9-N era presidenta de l’ANC- també ha volgut defensar la consulta recordant que va ser la primera vegada en què institucions i societat civil es van organitzar de manera coordinada al voltant d’una causa. “És el que ens va permetre arribar a l’1-0 i les dues fites han estat una gran victòria”, ha subratllat. Així, ha admès que deu anys després de la consulta, falta “perspectiva històrica”. “Alguns pensen que el conflicte s’ha acabat, però continua obert i continuarà obert fins que no es resolgui, perquè el país encara està a favor d’exercir el dret a l’autodeterminació”, ha insistit.
La presidenta ha afegit que Catalunya es troba en una situació difícil, marcada per la centralització, la desnacionalització, l’auge de l’extrema dreta i el retrocés del català. Ara bé, ha volgut apel·lar a “l’esperança” i ha fet una crida a aprendre dels errors del 9-N.
A l’acte, que s’ha celebrat al parlament, hi ha assistit Artur Mas, membres del seu executiu en aquell moment, com els ex-consellers Francesc Homs i Irene Rigau, així com l’aleshores diputat de la CUP David Fernández. També hi han participat presidents de la cambra catalana, com Laura Borràs, Anna Erra, Ernest Benach o la mateixa Carme Forcadell. Entre els assistents també s’hi ha pogut veure membres de l’actual Mesa del Parlament, així com diputats de Junts, ERC, Comuns i la CUP. No hi ha assistit cap diputat del PSC i s’han mostrat en contra de celebrar aquesta efemèride mitjançant un acte institucional.
Tanmateix, l’actual president del parlament, Josep Rull, ha defensat la celebració d’aquest acte a la cambra catalana i ha argumentat que el 9-N és “un dels elements que provoquen més orgull col·lectiu”. “Va ser un doll d’optimisme, determinació, fermesa i esperança, ens toca ser marmessors d’aquest patrimoni”, ha dit.