El parlament rebutja instar el govern català a reformar l’impost de successions i donacions

  • Cs, JxCat, ERC i el PPC tomben una moció dels comuns, que han rebut l'aval de socialistes i cupaires

VilaWeb
ACN
24.01.2019 - 17:24
Actualització: 24.01.2019 - 17:35

El parlament ha rebutjat un punt d’una moció dels comuns que apostava per què el govern reformés l’impost de successions i donacions, eliminant ‘privilegis fiscals en forma de bonificacions’. S’ha tombat amb el vot en contra de Cs, JxCat, ERC i el PP, i el vot a favor de CatECP, PSC i la CUP. Els comuns volien amb aquest punt que es recuperés la recaptació prèvia a les reformes del 2011 i el 2014, és a dir, 475,5 milions d’euros més.

En el debat d’una moció en clau de fiscalitat – el vice-president i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha pres la paraula inesperadament -, també s’ha tombat instar el Govern a reformar l’IRPF per al 2% de la població amb rendes de més de 120.000 euros –Cs s’ha abstingut en aquest punt.

En canvi, s’ha aprovat un punt que insta el Govern a posar en marxa una reforma fiscal progressiva i amb fiscalitat ambiental per ‘reduir les desigualtats’. En aquest cas, comuns, socialistes i cupaires han tornat a votar a favor i només el PPC hi ha votat en contra, ja que Cs, JxCat i ERC s’han abstingut.

Entre d’altres punts, ha tirat endavant una demanda al govern –només els populars s’hi han mostrat en contra- per tal que implementi mesures de lluita contra el frau fiscal, ‘a traves de l’increment de recursos que permetin l’augment del control tributari i comportin reduir la bretxa fiscal dels impostos gestionats per l’Agència Tributària’.

Just en acabar el debat dels grups el vice-president i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha demanat al president del Parlament, Roger Torrent, prendre la paraula. Ho ha fet per defensar la ‘reforma fiscal en profund’ que va aplicar el govern els darrers anys i en recordar als comuns que les darreres setmanes s’han reunit en deu ocasions per negociar els pressupostos per aquest 2019.

‘Està a les seves mans tramitar aquest pressupost, quan es dona informació crec que s’ha de dir tota’, ha recriminat Aragonès a David Cid, de CatECP, en llistar inversions socials que preveuen per exemple en educació i benestar.

En la rèplica, Cid li ha recriminat també que el govern no hagi acceptat ‘pràcticament ni una’ de les mesures que ha proposat. ‘I alguns ja veurem si es compleixen; els seus pressupostos són ficticis i ja veurem si la paga extra la poden pagar si no practiquen les mesures socials que plantegem’, ha resolt.

La socialista Alícia Romero ha convidat Aragonès a anar a Madrid a negociar els pressupostos de l’estat espanyol, també en clau de successions: ‘Si ho negocia i aprova aquells, és possible que les coses funcionin millor aquí’, ha etzibat la portaveu d’Economia del PSC.

La diputada de la CUP Maria Sirvent ha preguntat a ERC i JxCat a qui volen interpel·lar amb el debat sobiranista si ‘mantenen els privilegis d’uns quants i mantenen la càrrega fiscal per la classe treballadora’. ‘I gràcies per la informació sobre els pressupsotos, perquè amb nosaltres no ha tingut cap reunió’, ha etizabat a Aragonès.

Al seu torn, el diputat popular ha donat per fet irònic que, malgrat les discrepàncies d’ara, socialistes i independentistes s’intercanviaran el suport per aprovar els pressupostos catalans i estatals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor