20.10.2022 - 15:42
Tots els grups parlamentaris menys ERC i el PP han aprovat un punt d’una moció proposada pels comuns perquè el parlament declari “el fracàs” de la gestió de la Conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural davant la crisi energètica. El grup republicà i el PP s’han quedat sols votant en contra del punt i ERC ha lamentat el posicionament de la resta de grups. “Si no fóssim al context polític on som no plantejarien aquest punt perquè no s’ho creuen ni vostès”, ha assegurat el diputat d’ERC Eugeni Villalbí. A més, també s’ha aprovat un punt per demanar la compareixença de la consellera del Departament, Teresa Jordà, a la Comissió d’Acció Climàtica per fer balanç de la implantació d’energies renovables l’any 2022.
La constatació del “fracàs” de la conselleria s’ha aprovat amb tots els grups de la cambra menys ERC. El PSC ha dit que el balanç del Departament en matèria de renovables és “molt pobre”, mentre que la CUP ha explicat que volen reprovar la consellera perquè entenen que “té les eines per fer la transició energètica, com la llei de canvi climàtic” però en canvi no s’ha fet. També denuncien que no es compta amb el territori.
Per la seva banda, tant Vox com Cs han dit que estan a favor del punt però han criticat que siguin els comuns qui ho proposin perquè en diverses ocasions han impulsat iniciatives conjuntament.
Pla nacional per a la sobirania energètica
A banda, el parlament ha instat el govern a dissenyar un pla nacional per a la sobirania energètica, una vegada s’hagi posat en marxa l’energètica pública. Dins d’aquest pla s’hauria d’incloure l’impuls d’un pla de balcons solans, amb distribució de panells fotovoltaics endollables per a ús domèstics per a famílies en llars de propietat horitzontal, així com un pla de teulades solars, per a famílies que resideixen en llars unifamiliars i comunitats de veïns amb teulada disponible.
De la mateixa manera, també es proposa un pla de polígons solars, amb panells per a empreses amb teulades disponibles. A més es demana al govern espanyol que reguli les xarxes tancades, allargui la distància dels autoconsums col·lectius de proximitat a un mínim de cinc mil metres i s’aprovi el reglament que reguli les comunitats energètiques renovables i es comunitats ciutadanes d’energia.
A la moció es demana al govern que afavoreixi la inversió per als dos anys vinents en 1.250 MW en eòlica, 1.200 MW de fotovoltaica en sòl i 545 MW de fotovoltaica en sostre com a mínim. A més, es proposa l’impuls d’un pla per a l’eficiència energètica que inclogui l’electrificació de les llars de Catalunya per a la substitució de les calderes de gas per sistemes elèctrics o de biomassa, la millora de l’aïllament tèrmic dels edificis, la instal·lació d’estacions de càrrega per a vehicles elèctrics i la substitució de sistemes de calefacció i climatització.
També s’ha aprovat que s’integri un pla estratègic per a la recuperació pública d’espais de producció i distribució d’energia a l’energètica pública, que contempli la revisió de totes les concessions de les centrals hidroelèctriques de les conques internes i la seva reversió d’aquelles que ja estiguin caducades.