18.09.2024 - 15:59
|
Actualització: 18.09.2024 - 17:53
El parlament georgià ha aprovat una llei que retalla els drets de la comunitat LGBT, amb un total de 84 vots a favor i cap en contra (d’un total de 150 escons). Entre més mesures, prohibeix la publicitat relacionada amb el col·lectiu, la reassignació de gènere o el matrimoni entre persones del mateix sexe.
La llei ha estat criticada per una trentena d’organitzacions de defensa dels drets humans, que qüestionen que la llei, anomenada de “protecció dels valors familiars i dels menors”, resolgui els problemes reals de les famílies o els menors. De fet, l’ONU ha alertat que la llei posa en perill una àmplia gamma de drets humans, com ara els d’igualtat, no discriminació, educació, salut, llibertat d’expressió, reunió pacífica i associació.
El text no tan sols imposa restriccions, sinó que també perpetua estereotips negatius sobre les persones LGBTI, dificulta l’accés a l’atenció sanitària i afecta negativament els esforços per lluitar contra el VIH, ha explicat la portaveu de l’Oficina de Drets Humans de l’ONU, Liz Throssell. “Ens preocupa profundament que aquesta llei pugui fomentar la incitació a l’odi, provocar més incidents de violència i reforçar l’estigma, la intolerància i la desinformació”, ha dit, i ha demanat que les autoritats georgianes facin marxa enrere per complir la seva obligació internacional.
A la votació de la llei, no hi han assistit els diputats de l’oposició, com a gest de protesta per la llei aprovada el maig passat, que obliga a declarar el finançament estranger de les activitats que es facin, una mesura que consideren que persegueix l’oposició i dissidència política.
La societat civil fa un crit d’alerta
“L’única manera de respondre a aquests desafiaments, entre més, és fer un progrés decidit i de principis en el camí cap a la integració europea”, han assenyalat uns quants grups de la societat civil. Diuen que aquesta llei no tan sols qüestiona els drets LGBTI, sinó els de tots els ciutadans, perquè perseguir les llibertats d’un determinat col·lectiu crea un precedent preocupant.