El Parlament Europeu obliga a retirar una fotografia de l’1-O d’una exposició després d’una denúncia de Ciutadans

  • La imatge va fer enfurismar ahir Ciutadans, que en va demanar la retirada i va portar el cas als serveis de la cambra

VilaWeb
El moment que retiren la imatge d'una urna de l'1-O (fotografia: TV3).
Redacció
05.09.2023 - 09:17
Actualització: 05.09.2023 - 11:16

El Parlament Europeu ha retirat aquest matí una fotografia del referèndum del Primer d’Octubre d’una exposició que ha de ser inaugurada avui al vespre pel president Carles Puigdemont i Toni Comín. Fonts del Parlament Europeu han explicat que la fotografia retirada no formava part del dossier inicial que es va presentar. Segons que han informat, els serveis responsables de logística de la institució han verificat que aquesta fotografia no formava part de la petició original enviada al qüestor encarregat d’aprovar les exposicions a les instal·lacions, Christophe Hansen, i per això ha decidit de retirar-la. Per a poder fer-ho, ha recorregut a la normativa relacionada amb aquestes exposicions: “Tots els actes culturals i exposicions celebrats als espais del parlament, inclòs qualsevol material que s’exhibeixi o distribueixi, o qualsevol activitat realitzada en un acte cultural o exposició, hauran de ser autoritzats prèviament per escrit pel qüestor responsable”.

La imatge va fer enfurismar ahir Ciutadans, que en va demanar la retirada i va portar el cas als serveis de la cambra. La delegació europea de Cs va enviar una queixa als qüestors de l’eurocambra –és a dir, els cinc eurodiputats que s’encarreguen de supervisar els afers administratius i financers que afecten directament els eurodiputats– perquè ho impedissin.

El director de l’oficina europarlamentària de Junts per Catalunya, Aleix Sarri, ha denunciat l’acció amb un piulet. “Es tracta del Parlament Europeu que elimina una imatge del poble català aixecant una urna en el referèndum de l’1 d’octubre després d’una queixa dels eurodiputats espanyols ultranacionalistes. Un moment d’infàmia. “La democràcia en acció” significava eliminar imatges de les urnes?”, diu.

L’objectiu de la mosta és fer valer les contribucions de Catalunya a la configuració de l’Europa. La mostra recorre quatre moments clau de la història de Catalunya: la creació del Consolat de Mar, una institució pionera en la legislació marítima i mercantil; la creació del Sindicat Remença, el primer sindicat agrari d’Europa; el Tribunal de Contrafaccions, un precedent dels tribunals constitucionals moderns; i la vaga de la Canadenca, que va contribuir a aconseguir la jornada laboral de vuit hores.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor