El Parlament Europeu aprova que tots els edificis de nova construcció siguin de zero emissions a partir del 2030

  • L'objectiu és que tot el parc immobiliari de la UE sigui de zero emissions el 2050

VilaWeb

ACN

12.03.2024 - 14:54

El Parlament Europeu ha donat llum verda a la revisió de la directiva sobre eficiència energètica dels edificis. Amb 370 vots a favor, 199 en contra i 46 abstencions, els eurodiputats han aprovat l’acord tancar al desembre amb el Consell de la UE per reduir el consum d’energia i emissions contaminants en la construcció. La revisió de la norma inclou que els nous edificis hagin de ser de zero emissions a partir del 2030 –dos anys abans en el cas dels edificis ocupats per organismes públics– amb l’objectiu que tot el parc immobiliari de la UE sigui de zero emissions el 2050.

Les noves regles també obliguen els estats a adoptar plans amb mesures per A reduir l’ús d’energia primària d’edificis residencials en un 16% el 2030 i entre un 20% i 22% el 2035. Tot i que els estats tindran flexibilitat per adaptar els objectius, estaran obligats a garantir que un 55% de la reducció, pel cap baix, s’aconsegueix amb la renovació dels edificis més antics i menys eficients. En el cas dels edificis no residencials, la norma fixa estàndards mínims d’eficiència energètica que permetin renovar el 16% dels menys eficients com a màxim el 2030 i el 26% el 2033. En tot cas, els estats poden deixar fora d’aquesta obligació algunes construccions, com ara els edificis històrics.

La normativa comunitària també aposta per l’eliminació gradual de l’ús de combustibles fòssils per a la calefacció i la refrigeració fins a la seva completa desaparició el 2040. Segons dades de la Comissió Europea, els edificis són responsables del 36% de les emissions i del 40% del consum energètic a la UE. Un cop aprovada pel Parlament Europeu, ara el Consell de la UE també ha de ratificar la revisió de la normativa.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor