Eurodiputats espanyols fracassen en l’intent d’impedir la missió Pegasus a Madrid

VilaWeb
Redacció / ACN
24.01.2023 - 14:49
Actualització: 24.01.2023 - 17:25

El comitè del Parlament Europeu que investiga l’ús de programaris d’espionatge a la Unió Europea ha acordat avui d’enviar una missió a l’estat espanyol els dies 20 i 21 de març. La decisió l’han presa en una reunió els coordinadors del comitè, que ja ha fet missions a Israel, Polònia, Grècia i Xipre i al febrer anirà a Hongria. Aquesta tarda la comissió ha ratificat la decisió per una àmplia majoria dels eurodiputats que en formen part, malgrat l’intent d’uns quants parlamentaris espanyols d’impedir-ho.

De fet, la maniobra, començada pel grup de l’ECR, del qual forma part Vox, ha causat perplexitat entre alguns membres de la comissió Pegasus, com Hannah Neumann, dels Verds, que ha deplorat l’actitud d’aquests eurodiputats. Perquè normalment un acord que es pren per majoria dels coordinadors de grup és assumit pel ple de la comissió. En aquest cas, en canvi, l’ECR ha fet ús de la prerrogativa que tenen els grups de fer votar en la comissió una decisió dels coordinadors amb què no hi estan d’acord. Hi ha hagut corredisses poc abans de les quatre de la tarda, l’hora prevista de la votació, per part d’eurodiputats d’aquest grup, per mirar d’aconseguir una majoria que impedís la visita a Madrid. L’eurodiputat del PP Juan Ignacio Zoido també hi ha intervingut, just abans de la votació, per demanar explicacions sobre per què els coordinadors havien arribat a aquest acord. I, de fet, ha votat en sentit contrari al dels seus companys de grup.

L’eurocambra ha ampliat tres mesos la durada del comitè, que inicialment tenia previst un mandat d’un any. La decisió dels coordinadors arriba el mateix dia que la ponent del comitè, Sophie In’t Veld, ha presentat un esborrany de recomanació que insta l’estat espanyol a “aclarir del tot” els casos d’espionatge.

Pressions dels principals partits espanyols

Els principals partits espanyols al Parlament Europeu, el PSOE, el PP, Ciutadans i Vox, han pressionat unes quantes vegades per aturar la missió investigadora. Ho fan per evitar la imatge d’una delegació d’eurodiputats de la comissió d’investigació sobre Pegasus anant a visitar institucions espanyoles, com ara el CNI i alguns ministeris, per demanar explicacions als seus responsables sobre els casos d’espionatge denunciat.

En la comissió d’investigació, hi ha l’eurodiputada d’ERC Diana Riba, de segona vice-presidenta, i Carles Puigdemont. Tots dos en són membres titulars, ja van tenir un paper destacat en la sessió de constitució de la comissió per a denunciar l’espionatge contra l’independentisme català de què han estat víctimes.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor