19.04.2023 - 12:54
|
Actualització: 19.04.2023 - 13:04
La conferència de presidents del Parlament Europeu, l’òrgan on hi ha representats tots els líders dels grups polítics i marca l’agenda de la cambra, ha decidit d’aturar el debat i votació d’una resolució sobre l’estat de dret a l’estat espanyol, Grècia i Malta, segons que informa el portal Euractiv. El 30 de març, després d’un primer debat amb la presència de la vice-presidenta de la Comissió Europea (CE), Věra Jourová, la resolució es va incloure a l’agenda del plenari, però el passat 13 d’abril, en una reunió a porta a tancada, la conferència de presidents va decidir de retirar-la.
El primer debat sobre l’estat de dret, com a extensió de l’informe en aquesta matèria que fa la CE, va començar a petició del grup socialdemòcrata, que volia tocar el cas concret de Grècia, on governa Nova Democràcia, formació que és membre del grup del Partit Popular Europeu (PPE). Arran d’això, el PPE va demanar d’ampliar el debat a l’estat espanyol i Malta, on governen formacions del grup socialdemòcrata.
“Després de començar el debat sobre l’estat de dret, tant els socialdemòcrates com el PPE s’han fet enrere i han blocat la resolució del ple d’aquesta setmana”, explica Euroactiv, que ha confirmat, amb els portaveus dels dos grups parlamentaris, que no hi ha cap data prevista perquè la resolució arribi al ple.
Ambdós grups han al·legat que la resolució pot suposar una interferència del parlament en les eleccions que es faran aquesta primavera a Grècia i a la tardor a l’estat espanyol. “Hi ha hagut un acord per a congelar qualsevol resolució, missió o sessió que afecti un país concret les setmanes abans d’unes eleccions”, ha afirmat un portaveu del PPE.
En un sentit similar, el seu homòleg socialdemòcrata ha dit que la decisió s’ha pres “per evitar que el Parlament Europeu es converteixi en un fòrum per a discutir afers nacionals, que degrada la credibilitat de la institució […] És molt freqüent que la conferència de presidents ajorni debats que puguin interferir en eleccions internes dels estats membres.”
Acusacions entrecreuades
Les reunions de les conferències de presidents no són públiques i és complicat determinar quins grups van votar a favor de retirar la resolució del ple. A consultes d’Euractiv, dirigents del PPE i socialdemòcrates han dit que la direcció dels liberals (Renew Europe) també va donar suport a la mesura. Ara bé, el portaveu d’aquest grup ho ha negat i ha assenyalat que el suport va venir del grup de l’Esquerra. Per la seva banda, fonts d’aquesta formació asseguren que cap grup es va oposar a la retirada de la resolució. Un extrem que els Verds/EFA neguen.
“L’estat de dret no és un afer nacional”
L’eurodiputada liberal Sophie in ‘t Veld, responsable de l’informe sobre els abusos amb Pegasus, ha lamentat la retirada de la resolució. “L’estat de dret dels estats membres no és un afer nacional i afecta el conjunt de la UE. Fugint del debat, el parlament mateix polititza la qüestió i malmet la seva reputació com a garant dels valors europeus”, ha piulat.
Unfortunate. The rule of law in member states is not a national issue, but affects the EU as a whole. By shying away from the debate, Parliament itself is politicising the matter and damaging its reputation as the defender of European values. https://t.co/VxL54yDfnq
— Sophie in 't Veld (@SophieintVeld) April 19, 2023