El Parlament demana d’evitar la traducció al castellà de les compareixences de premsa

  • Es demana d'impulsar el reconeixement i ús oficial del català en organismes internacionals, especialment europeus, i en espais polítics.

VilaWeb

EFE

07.10.2021 - 23:02

El ple del Parlament ha aprovat una moció en la qual s’insta a convocar el Pacte Nacional per la Llengua Catalana per procurar que “deixi d’estar minoritzada” i passi a tenir un estatus de normalització real i en la qual també es demana evitar la traducció al castellà de les rodes de premsa.

La moció, que ha estat defensada per la presidenta del grup parlamentari de la CUP, Dolors Sabater, ha estat aprovada gairebé íntegrament, tot i que hi ha hagut dos punts que no han comptat amb suficients vots per prosperar. En el text aprovat amb el suport d’ERC i de Junts, el Parlament insta a convocar el Pacte Nacional per la Llengua Catalana i a plantejar-lo com un assumpte d’estat.

Entre els punts de la moció aprovada figura un sobre l’ús del català en les conferències de premsa oficials ordinàries i en les declaracions de membres del govern, alts càrrecs i representants parlamentaris.

En aquestes rodes de premsa, es demana d’evitar i establir com un criteri la no repetició sistemàtica habitual en castellà que “fa prescindible l’ús de la nostra llengua”. Sobre el Pacte Nacional, el text precisa que ha de comptar amb la participació de la societat civil i de les entitats i teixit associatiu i cultural, a més de representants dels àmbits acadèmic, educatiu, cultural, esportiu, laboral, sindical, empresarial, actors econòmics i mitjans de comunicació. L’objectiu del pacte, afegeix la moció, ha de ser que “la llengua catalana deixi d’estar minoritzada” i passi a un estatus de normalització real, així com que es compleixin totes les directrius internacionals sobre llengües amenaçades”.

L’ús oficial del català en organismes internacionals

Un punt que ha suscitat un suport molt ampli -però que ha estat rebutjat per Vox, Cs i PP-, és el que demana d’impulsar el reconeixement i ús oficial del català en organismes internacionals, especialment europeus, i en espais polítics com el congrés i el senat espanyol. Ciutadans, per la seva banda, ha defensat anteriorment una altra moció en matèria lingüística, però ha estat rebutjada íntegrament pel Parlament.

En aquesta moció es proposava posar una quota del 25% de classes en llengua castellana, en els mitjans de comunicació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i en les inversions de promoció lingüística i cultural de la Generalitat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor