03.02.2022 - 19:52
El ple del parlament ha ratificat el dictamen que defensa els drets de Pau Juvillà com a diputat, però ho ha fet amb polèmica perquè no se n’ha comptabilitzat el vot, cosa que ha provocat l’enuig de la CUP, que no ha votat. El ple s’havia convocat amb una reducció al 50% dels diputats com a eina de prevenció de contagis de covid, de manera que a tots els grups parlamentaris havien de registrar delegacions de vot de la meitat dels seus diputats, i tot just començar el ple, Vox ha demanat a la presidenta del parlament, Laura Borràs, si Juvillà havia delegat el vot. Borràs ha contestat que no se n’havia acceptat la delegació, i sense que cap altre diputat li ho preguntés ha donat la seva explicació: “És imprescindible la nitidesa i claredat de la votació de l’únic punt de l’ordre del dia per preservar els drets del diputat sobre els quals votem avui no quedi contaminada un possible conflicte d’interessos“.
La presidenta del parlament ha invocat l’article 16.1 del reglament de la cambra, que parla de què fer en cas de conflictes d’interessos, però el que no ha dit és que no és ella qui ha d’interpretar si hi ha un possible conflicte d’interessos, sinó que són els mateixos diputats els que tenen el deure de notificar a la mesa del parlament “qualsevol situació de conflicte d’interessos existent o potencial relacionada amb l’assumpte que s’hagi d’examinar”. De fet, quan el ple del parlament va presentar un recurs contra la inhabilitació, Juvillà no va votar a iniciativa pròpia justament per evitar el conflicte d’interessos. Avui Juvillà no era al parlament per la seva malaltia, però a diferència de desembre la CUP n’ha demanat la delegació de vot, però no se li ha concedit.
El ple ha avançat amb agilitat, ja que l’ordre del dia només recollia un punt i s’havia pactat que els grups només farien una intervenció, de cinc minuts. El punt d’inflexió l’ha marcat la diputada de la CUP Eulàlia Reguant, que ha fet públic que ni tan sols havien convocat Juvillà al ple, deixant en no res el dictamen acordat per ERC, Junts i la CUP ahir mateix que recollia que continua essent diputat. Malgrat que Borràs ha donat com a justificació per no acceptar la delegació de vot la voluntat d’evitar conflictes d’interessos, l’evidència és que una persona que no ha estat convocada com a diputat electe d’una cambra no pot votar. Ni presencialment, ni per delegació.
El límit de la desobediència és la protecció dels funcionaris
Al començament del ple, el president de la Comissió de l’Estatut del Diputat, Jaume Alonso-Cuevillas, ha presentat el dictamen aprovat ahir. Ha explicat que consideren que Juvillà ha de mantenir l’escó perquè el Tribunal Suprem espanyol encara no ha resolt les mesures cautelars demanades tant pel parlament com per ell mateix, tal com s’ha manifestat en altres ocasions el mateix Tribunal Constitucional espanyol. A més, recorda que Juvillà no ha estat condemnat amb sentència ferma, motiu afegit per continuar considerant que no se’l pot privar dels seus drets com a diputat.
Ara bé, també ha exposat que el fet que políticament se’l consideri diputat pot xocar amb l’obstacle que els funcionaris de la cambra deixin de considerar-lo com a tal per a evitar de ser perseguits amb una possible querella per un delicte de desobediència. Alonso-Cuevillas ha explicat que, si bé comparteixen que cal defensar l’escó de Juvillà, no s’ha de posar en perill cap funcionari pel camí.
Els partits de l’oposició no han estalviat crítiques per com s’havia gestionat l’ordre de la JEC, que en especial han dirigit a Borràs. La portaveu del PSC-Units, Alícia Romero, ha acusat els independentistes d’actuar en l’aparença, i el d’En Comú Podem, David Cid, ha dit que Borràs havia actuat igual que el seu antecessor al càrrec, Roger Torrent: “Queda clar que s’imposa la via Torrent: un torrent de realitat que els ha passat per sobre.” Vox ha amenaçat amb una querella contra Borràs si no es compleix l’ordre de la JEC, i Ciutadans i el PP han mirat de ridiculitzar el sentit de la votació. Per contra, ERC i Junts han carregat contra la JEC i han denunciat l’enèsima vulneració dels drets polítics d’un independentista.
Els botons de votació estaven activats?
La votació per a ratificar el dictamen s’ha fet a mà alçada, i s’ha aprovat amb el vot favorable d’ERC, Junts i En Comú Podem. PSC, Vox, Ciutadans i PP hi han votat en contra i la CUP, com a protesta per no haver convocat Juvillà, no ha votat. Ara bé, que el vot s’hagi fet a mà alçada ha evitat de repetir la imatge de gener de 2020, quan es va desactivar el sistema informàtic de votació al president de la Generalitat, Quim Torra. Amb tot, fonts d’ERC apunten que abans del començament del ple els funcionaris de la cambra ja havien desactivat el botó de l’escó de Juvillà perquè no sabien com dirigiria la votació Laura Borràs, i si es trobarien que s’expressa el vot d’un diputat que, segons la JEC, ja no ho és.