El parlament desafia el TC i torna a reprovar Felipe VI

  • Insisteix a refusar que el rei justifiqués la violència policial l’1-O

VilaWeb

Text

Odei A.-Etxearte

25.07.2019 - 19:10
Actualització: 26.07.2019 - 09:21

El Parlament de Catalunya ha ratificat el refús a la monarquia espanyola després que el Tribunal Constitucional anul·lés la reprovació que en va fer la cambra l’octubre del 2018. La majoria independentista i els comuns van condemnar aleshores l’actuació de Felipe VI després del referèndum de l’1-O i en el conflicte català, i van advocar per abolir una institució ‘caduca i antidemocràtica’. Però el TC va anul·lar els punts claus de la resolució. Les forces sobiranistes han reafirmat avui el seu compromís amb els valors republicans i han replicat els termes de la resolució anul·lada pel TC aprovant una proposta presentada per ERC ‘en defensa dels drets fonamentals i en denúncia de la repressió’, que forma part de les conclusions del debat general anomenat ‘sobre les propostes per a la Catalunya real’. El text es refereix directament a la resolució retallada pel Constitucional i insisteix a refusar la intervenció del cap de l’estat espanyol en el conflicte així com ‘la seva justificació de la violència per part dels cossos policials l’1-O’.

La mateixa resolució sentenciava que l’autodeterminació és un ‘dret irrenunciable’ del poble de Catalunya. JxCat, ERC i la CUP també han refermat la disposició del parlament a exercir el dret a l’autodeterminació amb o sense acord amb l’estat espanyol, d’acord amb la voluntat majoritària del poble de Catalunya. Els dos socis de govern han donat suport a una iniciativa de la CUP que introduïa d’aquesta manera l’opció de la via unilateral. A més, les tres forces han fet que prosperés una altra resolució pactada sobre l’autodeterminació que advoca perquè es busquin solucions democràtiques i polítiques que permetin que el futur de Catalunya sigui el que el poble vulgui. La majoria independentista ha tornat a exigir l’alliberament immediat dels diputats, ex-diputats i representants de la societat civil que són a la presó. També ha rebutjat la situació dels exiliats, presos i ciutadans que estan a l’espera de ser jutjats per participar de manera directa o indirecta en actes de defensa del dret a l’autodeterminació. La cambra ha reclamat igualment que es respectin els drets civils i polítics de la societat catalana i dels seus representants públics.

Els socis de govern han perdut algunes votacions. Amb els vots en contra de JxCat i ERC, l’oposició en bloc ha fet que el parlament constatés la falta de cohesió de l’executiu i la seva incapacitat per fer front al creixement de les desigualtats socials, la degradació dels serveis públics, la protecció del territori i el repte de l’emergència climàtica.

Reclamació de disculpes als mestres d’El Palau i la Seu

JxCat, ERC i la CUP també han acordat la redacció d’una altra proposta dels anticapitalistes sobre la immersió lingüística que ha rebut el suport dels comuns. El parlament ha instat el govern a defensar i aplicar aquest model ‘en tots els àmbits, recursos i nivells de l’ensenyament a Catalunya, esmerçant tots els recursos administratius, econòmics, didàctics i humans necessaris’. La cambra ha qualificat d’imprescindible que es garanteixi un sol model educatiu per a tots els infants i que no se segreguin en funció de la llengua. Durant el debat d’ahir, C’s va intentar desacreditar l’estudi de Plataforma per la Llengua sobre l’ús del català als patis d’escoles i instituts assegurant que s’havia espiat els alumnes i va acusar el govern d’haver-ho permès.

En canvi, Lorena Roldán no va voler demanar disculpes, com li ho va demanar Quim Torra, per haver posat en qüestió l’actuació dels docents de l’IES El Palau de Sant Andreu de la Barca després que la justícia arxivés les últimes denúncies pendents que els acusaven de menysprear els fills de guàrdies civils després de l’1-O. Però la majoria independentista ha aprovat que el parlament insti a disculpar-se els representants polítics que han assenyalat públicament els docents’. A banda dels mestres d’El Palau, hi afegeix els de les escoles La Salle i Pau Claris de la Seu d’Urgell i denuncia la ‘persecució judicial’ que en va fer la fiscalia.

A més, la cambra refusa l’adoctrinament a les escoles i hi defensa que es fomenti el debat lliure, raonat i crític. També que es fomenti el respecte a la diversitat i s’hi promoguin valors contraris al feixisme, la xenofòbia, el masclisme, el sexisme i la LGTBIfòbia.

L’Agència Catalana de l’Energia, en sis mesos

Com a conclusió del debat, també ha tirat endavant una resolució contra el canvi climàtic transaccionada per JxCat, ERC i el PSC. El parlament insta el govern a crear en sis mesos la nova Agència Catalana de l’Energia, que ha de tenir un paper clau en el trànsit cap a les energies renovables. El govern fa temps que treballa en la conversió de l’actual ICAEN, però la cambra posa ara data a la nova agència. Quant als grans parcs de generació d’energia renovable, la cambra ha instat el govern a derogar en tres mesos el decret 147/2009, que regula els procediments administratius per a la implementació de parcs eòlics i instal·lacions fotovoltaiques, i que incloïa la divisió de vuit zones de desenvolupament prioritari per als parcs solars i fotovoltaics. L’executiu ja l’havia assenyalat com un impediment per a la consecució de la transició energètica, i ara està emplaçat pel parlament a proposar les modificacions legislatives que calgui perquè es puguin desenvolupar nous projectes de parcs eòlics de més de 10MW i per a reduir els costos d’implantació de l’energia fotovoltaica a terra. La iniciativa també diu que es coordinarà amb Red Elèctrica Espanyola la planificació de la connexió dels objectius de potència eòlica i fotovoltaica que es determinin per al 2025 i el 2030.

La iniciativa estableix que el govern ha d’obrir, a més, una línia de suport econòmic perquè es desplegui la zona de baixes emissions a les rondes de Barcelona i als municipis de més de 50.000 habitants, just després que la Comissió Europea hagi portat l’estat espanyol al Tribunal de Justícia de la Unió Europea per la contaminació de Barcelona i l’àrea metropolitana, a més de Madrid.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor