El Parlament de Catalunya té la paraula sobre la inhabilitació del president Torra

  • La JEC requereix al president de la cambra, Roger Torrent, que retiri immediatament l'escó a Torra després de la decisió del Tribunal Suprem espanyol

VilaWeb

Text

Roger Graells Font

23.01.2020 - 21:50
Actualització: 24.01.2020 - 12:37

La sala tercera del Tribunal Suprem espanyol ha confirmat l’acord de la Junta Electoral espanyola d’inhabilitar el president de la Generalitat, Quim Torra, com a diputat del Parlament de Catalunya. El Suprem ha refusat les mesures cautelars sol·licitades per la defensa –ja va descartar les cautelaríssimes fa uns dies– i manté l’ordre de la JEC, tot i que diu que la inhabilitació de Torra com a diputat serà reversible si li acaba donant la raó quan es pronunciï sobre el fons del recurs. El Suprem, a més, ha avisat el parlament que ha de ser el ple, i no pas la mesa, l’òrgan que recorri contra la decisió de la JEC.

D’aquesta manera, el Suprem dóna cobertura a la decisió de la JEC per a provar d’apartar el president Torra i es confronta amb l’autonomia del Parlament de Catalunya. Tant el reglament de la cambra com la llei de Presidència i l’estatut recullen que els diputats del parlament i el president de la Generalitat només poden ser inhabilitats per sentència judicial ferma. La sala segona del Suprem encara no ha resolt el recurs de la defensa de Torra contra la condemna del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), i encara trigarà uns mesos a pronunciar-s’hi.

‘Sóc diputat i president perquè així ho va decidir la ciutadania i ho va votar el parlament en la meva investidura, ratificant-ho el 4 de gener‘, va dir el president Torra poc després de fer-se pública la decisió del Suprem. En aquest sentit, també va recordar que la mesa del parlament havia avalat la decisió amb una gran majoria. ‘No ha canviat res i no ens farem enrere’, ha afegit.

El parlament té la paraula

Ara correspon al Parlament de Catalunya de decidir si acata la decisió provisional del Suprem o bé continua batallant per defensar l’escó de Torra. La reunió de la mesa en què s’abordarà la qüestió serà probablement dilluns, abans del pròxim ple previst. Caldrà veure quina posició adopten els partits respecte de la decisió del Suprem i si Torra pot votar al ple, tal com va assegurar el president de la cambra, Roger Torrent. La JEC ja l’ha apressat a executar immediatament la retirada de l’escó de Torra i a aportar la documentació que ho certifiqui.

A favor del parlament i del president hi ha l’informe dels lletrats de la cambra, que diu que Torra només pot ser inhabilitat amb una sentència judicial ferma. També sosté que pot continuar com a president encara que li retirin l’escó al parlament, atès que la llei diu que s’ha de ser diputat per a ser elegit president, però no pas que s’hagi de mantenir l’escó per a continuar exercint el càrrec. Els lletrats consideren que la decisió de la JEC és un acte administratiu nul, que no es pot declarar una ‘inelegibilitat sobrevinguda’ i que és un organisme incompetent per a resoldre aquest afer. Conclouen que cal mantenir l’escó de Torra i esperar el pronunciament de fons del Suprem ‘per tal d’evitar que, mentrestant, es puguin produir danys irreparables’.

En un altre informe, els lletrats de la Generalitat també s’han pronunciat favorablement perquè Torra continuï com a president encara que sigui inhabilitat com a diputat. Defensen que el cas contrari significaria una vulneració del dret fonamental de participació política i recorden que la constitució espanyola atribueix a una sola llei, amb moltes limitacions, la potestat d’establir i fixar les causes que impedeixen gaudir del dret fonamental a l’exercici d’un càrrec públic.

Amb el pronunciament d’ahir del Suprem, que refusa el recurs de Torra que demanava de suspendre cautelarment la decisió de la Junta Electoral espanyola (JEC), els lletrats mantenen vigent l’informe fet, ja que de moment no se’ls ha encarregat un nou pronunciament.

El cas de Torra podria acabar a la comissió de l’estatut dels diputats, que elaboraria un dictamen que s’acabaria sotmetent a votació al ple. Tanmateix, acabi com acabi la batalla jurídica perquè pugui mantenir l’escó, Torra segurament podrà continuar com a president fins que rebi una sentència ferma del Suprem.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor