El parlament de les Illes tomba dos projectes estrella de Vox

  • La debilitat del partit ultradretà li fa perdre l'Oficina de Garantia Lingüística i la censura parental · La cambra reconeix que el català és la llengua pròpia de les Illes i ha de tenir un tracte preferent

VilaWeb
Redacció
26.09.2024 - 13:52
Actualització: 26.09.2024 - 15:37

El parlament de les Illes ha rebutjat de crear l’Oficina de Garantia Lingüística i d’impulsar la censura parental als centres educatius, dos dels projectes estrella de l’extrema dreta de Vox. En el cas de l’oficina, el parlament ho ha rebutjat gràcies a l’abstenció del Partit Popular (PP), que ha permès d’aprovar parcialment una proposició no de llei (PNL) de Més per Mallorca.

En el cas de la censura parental, els partits han refusat una PNL de Vox que demanava que els centres educatius de les Illes informessin prèviament sobre activitats de contingut religiós, moral, cívic o sexual, i sol·licitessin el consentiment dels pares perquè els seus fills hi participessin.

El català, idioma preferent

El parlament ha demanat que els 750.000 euros pressupostats per crear l’oficina es destinessin a polítiques útils per a la ciutadania. Amb la PNL, es reconeix que el català, com a llengua pròpia de les Illes, ha de tenir un tractament preferent a les institucions, en què s’ha de garantir l’ús de totes dues llengües oficials.

D’una altra banda, la cambra també mostra el rebuig als intents de crear crispació al voltant del “necessari, positiu i encara incomplet procés de normalització de la llengua catalana, del qual el parlament se sent orgullosament corresponsable”, segons que recull el text.

Tanmateix, el parlament ha rebutjat, amb els vots del PP i Vox, la derogació immediata de l’acord per al bilingüisme aprovat al març, tal com demanava Més, que pretenia fer una nova regulació lingüística amb un consens ampli.

La censura parental, també tombada

Malgrat que s’ha tombat la censura parental, el parlament ha aprovat d’instar el govern a garantir el dret dels pares que els fills rebin educació d’acord amb les seves conviccions religioses i morals, tal com estableix l’article 27 de la constitució espanyola.

Vox defensava la censura parental com un exercici de transparència per a protegir el dret dels pares a elegir l’educació dels fills. El PP hi ha presentat una esmena, que defensava que les activitats curriculars no requerien autorització prèvia, a diferència de les extraescolars.

Els socialistes i Més han rebutjat la proposta i han defensat que l’educació en valors i drets era obligatòria i no es podia deixar en mans dels pares. També han criticat que Vox qüestionés la professionalitat dels docents i intentés de controlar-ne la feina.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor