10.03.2023 - 14:04
|
Actualització: 10.03.2023 - 18:17
El parlament ha aprovat avui el pressupost de la Generalitat per al 2023, gràcies als vots favorables d’ERC, el PSC i En Comú Podem (73). Junts, la CUP, Ciutadans, el PP, Vox i el diputat no adscrit Antonio Gallego hi han votat en contra (58). La consellera d’Economia, Natàlia Mas Guix, ha dit que el pressupost demostrava la “vocació inequívoca” de l’independentisme per a fer avançar el país. Durant el debat, Marta Vilalta, portaveu d’ERC, ha agraït el suport del PSC i els comuns i ha criticat amb duresa les esmenes de Junts. Alícia Romero (PSC) ha dit que els comptes posarien Catalunya en marxa. Joan Carles Gallego (Comuns) ha considerat que era el millor pressupost possible.
Debat parlamentari
El diputat de Junts Jordi Munell ha considerat que el pressupost era insuficient i que no s’avançava cap a la independència. Eulàlia Reguant (CUP) ha dit que la votació del pressupost era la qüestió de confiança a què el president de la Generalitat, Pere Aragonès, no s’havia sotmès.
Despesa de 41.025 milions d’euros
El pressupost de la Generalitat inclou una despesa total de 41.025 milions d’euros, un 7,6% més respecte dels comptes de l’any passat, cosa que implica el creixement més elevat d’ençà del 2006. És una xifra que incorpora els fons Next Generation, que en els comptes d’enguany pugen fins als 1.185 milions d’euros, tot i que s’aniran executant progressivament fins al 2026 o esporàdicament més enllà.
La consellera Mas ha defensat que el pressupost deixava enrere la fase de les retallades. Així ho va remarcar durant la presentació dels comptes davant els representants de la societat civil i econòmica a l’auditori del parlament. Segons Mas, normalment aquest augment anual se situava entre el 4% i 5%. “Són uns comptes ambiciosos, de país, de la gent i de la Catalunya sencera”, ha dit.
El parlament també aprova la llei d’acompanyament
El ple del parlament també ha aprovat la llei de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic per al 2023 amb els suports d’ERC, el PSC i els comuns, i els vots en contra de Junts, la CUP, Vox, Cs i el PP. La cambra ha validat la llei hores després d’haver aprovat els comptes per al 2023 amb els mateixos suports.
En canvi, el ple ha tombat definitivament el pla pilot de la Renda Bàsica Universal. Tot i que la Comissió d’Economia ja va eliminar l’apartat de la llei que feia referència a la RBU a través d’una esmena del PSC, els republicans havien demanat un vot particular per mantenir el pla, però finalment els grups l’han rebutjat amb només els vots a favor d’ERC, la CUP i els comuns.
En matèria fiscal, la llei de mesures incorpora algunes modificacions de caràcter tècnic pel que fa a tributs cedits per impulsar l’emprenedoria, la recerca i l’activitat empresarials. També s’amplia el tipus reduït que graven d’adquisició de l’habitatge habitual per a determinats col·lectius, com famílies nombroses, monoparentals o de persones amb discapacitat i de joves, de trenta-dos anys o menys.
Pel que fa a l’àmbit administratiu, destaca l’augment de l’import de les indemnitzacions per violència masclista i la simplificació dels tràmits per rebre les prestacions econòmiques, que seran compatibles amb poder cobrar al mateix temps la Renda Garantida de Ciutadania. Així, s’elimina el requisit d’acreditar lesions o seqüeles a través d’un comunicat mèdic o sentència judicial. El text de la llei també modifica el Fons de Transició Nuclear per incloure-hi els municipis de les Garrigues i el Segrià.