03.05.2023 - 13:40
|
Actualització: 03.05.2023 - 14:28
Avui, 3 de maig, és una data que quedarà marcada en la història del Lluçanès. El parlament ha aprovat definitivament que es constitueixi com a comarca amb vuitanta vots a favor i quaranta-nou vots en contra. Hi han donat suport ERC, Junts, la CUP i En Comú Podem. El PSC, Vox, Cs i PP hi han votat en contra.
El Lluçanès és la quaranta-tresena comarca del Principat. Estarà formada per Alpens, Lluçà, Olost, Oristà, Perafita, Prats de Lluçanès, Sant Martí d’Albars i Sobremunt i Sant Feliu Sasserra. Santa Maria de Merlès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès i Sant Agustí de Lluçanès en quedaran fora.
El govern català va aprovar el projecte de llei a mitjans març. El text definia el Lluçanès com un espai geogràfic natural de transició entre la Plana de Vic i el Berguedà, que comprèn territoris de les comarques del Bages, del Berguedà i d’Osona. La capital de la nova comarca serà Prats de Lluçanès, on hi haurà la seu oficial dels òrgans de govern.
Al ple d’avui hi han assistit la majoria dels batlles del Lluçanès i representants polítics i de la societat civil. Després de la votació, els diputats favorables s’han posat dempeus i els han aplaudit.
El @parlamentcat aprova la llei de creació de la comarca del Lluçanès
🟢80 vots a favor: ERC, JxCat, CUP i ECP
🔴49 vots en contra: PSC-Units, Vox, Cs i PPC pic.twitter.com/0N7cmEwTeW— Parlament de Catalunya (@parlamentcat) May 3, 2023
Segons que preveu la llei aprovada, es crearà un òrgan de govern transitori que tindrà forma de mancomunitat de municipis. Serà en funcionament els quatre anys vinents i servirà per a fer la transició cap al consell comarcal, que és previst que es configuri el 2027 coincidint amb les eleccions municipals.
Una reivindicació històrica
La creació de la comarca fa efectiu el resultat de la consulta que es va fer el 2015, en què el sí va guanyar amb un 70,73%. Aquesta consulta fou la representació d’un procés que començà cinc anys abans, a mitjan octubre del 2010, quan els ajuntaments de Lluçà, Olost, Perafita, Prats de Lluçanès, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Boi de Lluçanès, Sant Martí d’Albars i Sobremunt van presentar al Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat la proposta formal de crear la comarca.
Arran del resultat de la consulta, el març del 2016 es van reunir amb els grups parlamentaris per parlar sobre el tràmit de la creació de la comarca, i un mes després la mesa del parlament va admetre a tràmit la sol·licitud presentada per tots els grups de crear la ponència de la proposició de llei. A partir d’aleshores, el contacte amb els grups eren constants. El 12 de desembre de 2016, la proposició de llei de la creació de la comarca es va publicar al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya, i el juny de 2017 el ple va aprovar la continuació del tràmit parlamentari. Però va arribar l’aplicació de l’article 155 i tot es va estroncar. El govern espanyol va aturar l’activitat del parlament i, de retruc, també la proposició de llei del Lluçanès. Un procés parlamentari que s’ha mantingut aturat fins avui.