15.04.2025 - 17:32
|
Actualització: 15.04.2025 - 22:57
RAC1 va publicar a començament d’abril uns correus confidencials del CNI espanyol sobre maniobres per a implicar les autoritats nord-americanes i intoxicar-les, tot fent-los arribar un informe que presentava la BPA i el Banco de Madrid com a centres d’emblanquiment de capitals provinents de Veneçuela, del càrtel de Sinaloa, de la màfia xinesa i d’oligarques russos, i els demanava que emetessin una alerta que permetés d’intervenir el banc.
Aquesta operació contra l’independentisme català, per a trobar informació comprometedora dels dirigents independentistes, sembla que va ser pactada entre el president del govern espanyol d’aleshores, Mariano Rajoy, i el cap de govern andorrà, Antoni Martí. L’objectiu era fer caure la BPA, que tenia una filial a l’estat espanyol, i que es considerava la baula feble del sistema financer andorrà, perquè no era propietat de cap de les grans famílies.
La cap d’Andorra Endavant, Carine Montaner Raynaud, ha interpel·lat el cap de govern, Xavier Espot, sobre aquestes informacions, que parlaven d’una coordinació entre autoritats andorranes i espanyoles. Sobre això, Espot, que aleshores era ministre d’Interior i Justícia, ha dit: “O bé els correus són inventats, o són reals i s’hi diuen mentides, però només poden ser una d’aquestes dues coses.” Espot, doncs, nega la veracitat d’aquesta informació sobre la “suposada guerra bruta contra l’independentisme català”, ha dit.
Espot ha dit que si no s’intervenia el banc hi havia el risc que s’esfondré i que hi hagués un contagi sistèmic. Ha apel·lat a un article publicat al Diari d’Andorra i ha dit que el contingut dels correus són una “versió deformada i falsa que els promotors d’aquest relat donen dels fets”. “És contrària al més mínim raonament lògic: quin responsable polític, quin cap de govern participaria en una conxorxa per a esborrar del mapa un banc que representa gairebé el 20% del sistema financer del seu país?” Així mateix, ha demanat de “no donar veracitat a informacions falses sobre conxorxes” i ha remarcat que cap demanda judicial contra el govern per l’operació Catalunya no havia reeixit.
Arran d’aquesta pregunta, Demòcrates, el partit governant, ha retret al cap de l’oposició, Cerni Escalé, que hagués difós la notícia, quan va mencionar la notícia de RAC1 i va dir: “Siguem clars: la falta de resposta del Govern d’Andorra a les dures acusacions d’ingerència a la sobirania del país per la persecució de l’independentisme és incomprensible. Desmentir amb contundència o investigar la veracitat, però l’ambivalència actual és feridora.”
Siguem clars: la falta de resposta del @GovernAndorra a les dures acusacions d’ingerència a la sobriania del país per la persecució de l’independentisme (@rac1) és incomprensible.
Desmentir amb contundència o investigar la veracitat, però l’ambivalència actual és feridora. https://t.co/yBCEhQd53A— Cerni Escalé (@CerniEscale) April 11, 2025
Espot l’ha acusat de desprestigiar les institucions i persones com l’ex-cap de govern Antoni Martí (1963-2023), i li ha retret que no li truqués o que, en compte de dir-ho a les xarxes, no ho preguntés al parlament.
Com a rèplica, Escalé ha instat a prendre accions, com ara analitzar la veracitat de la informació dels correus, encara que fos amb una prova pericial externa: “Tenim sobre la taula uns coreus presumptament de la intel·ligència espanyola instant a actuar contra el país.” I ha demanat de desmentir-los per defensar l’estat, perquè considera que ataquen Andorra. “I el meu govern no fa res”, ha reblat.
Espot ha tornat a dir que els correus eren falsos, que en desmentia el contingut categòricament i que el govern no havia d’investigar res, sinó la fiscalia, i que ara calia tancar files.
Concòrdia demana de defensar la sobirania d’Andorra
Avui mateix, en un comunicat, el grup parlamentari de Concòrdia, principal partit de l’oposició, havia demanat al govern que respongués a les acusacions i que demanés “les proves que sustenten la informació publicada, a fi de poder analitzar des del país la seva veracitat. L’absència actual de resposta definitiva genera interrogants i col·loca Andorra en una situació de fragilitat”.
També ha dit que la resposta, en tot cas, no havia de venir d’una de les parts, tal com ha estat enfocada la llei d’amnistia. I ha afegit: “És evident que l’actual estancament judicial del cas BPA, després de deu anys, perjudica tothom: les persones encausades, l’administració de justícia i la imatge del país.”