Paritat en els òrgans de decisió, als lavabos i passadissos: el Parlament de Catalunya aprova un pla d’igualtat

  • El pla forçarà els grups a reformar el reglament i fer canvis legislatius

VilaWeb

Text

Odei A.-Etxearte

14.01.2020 - 13:11
Actualització: 14.01.2020 - 13:12

El punt d’inflexió va ser la fotografia de la mesa del parlament en començar la legislatura: una majoria aclaparadora d’homes i només una dona com a secretària quarta, Alba Vergés, d’ERC, que després va ser nomenada consellera de Salut. Segons el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, no hauria de tornar a passar. El parlament ha aprovat avui un pla d’igualtat de gènere que vol situar la cambra al capdamunt del rànquing de parlaments europeus mes sensibles a qüestions de gènere, com els de Suècia, Escòcia, Anglaterra o Gal·les. El pla, dissenyat per als pròxims quatre anys, introdueix la paritat de gènere a la mesa i en tots els òrgans de decisió, també les meses de les comissions; aposta per les llistes electorals cremallera; amplia la delegació del vot per baixes per cura de criatures, lactància o de persones dependents, per causes de paternitat i maternitat; i estableix l’obligatorietat d’impartir formació obligatòria als diputats i al personal parlamentari per a la prevenció de la violència masclista i la LGBTI-fòbia. Alguns dels objectius més ambiciosos, tanmateix, requereixen que els grups parlamentaris reformin el reglament de la cambra o emprenguin reformes legislatives, com l’actualització de la llei d’igualtat efectiva de dones i homes. Només així seran obligatoris quan la predisposició dels grups no sigui prou gran.

Ara mateix, a la mesa del parlament només hi ha un 14,3% de dones i, a la diputació permanent, un 26,1%. Només hi ha dues dones que liderin el seu grup parlamentari i els homes presideixen el 66,7% de les meses de les comissions. A la pràctica, això implica que hi hagi una bretxa serial bruta d’un 7,23% a favor dels homes, en la mesura que ocupen llocs millor retribuïts. Curiosament, es manté l’hegemonia masculina en les comissions en àrees com l’economia (amb un 37% dones només) o infrastructures (32,6%) mentre que les dones són majoria en les que aborden qüestions socioculturals (55,7%). El pla pretén que tots aquests espais siguin paritaris.

La vuitantena d’accions previstes inclouen que les cúpules dels grups parlamentaris també siguin paritàries. És a dir, que els partits nomenin almenys una dona en els càrrecs de presidència i de portaveu. El pla constata que la paritat s’ha consolidat en la representació parlamentària gràcies a l’aplicació de la quota regulada per llei que fixa un mínim d’un 40% per a cada gènere. No obstant això, la realitat s’estanca en el percentatge. Aquesta legislatura hi ha un 43,7% de diputades, de manera que la diferència respecte als homes es manté en més de 12 punts. Els homes estan sobrerepresentats, a més, com a caps de llista, i ocupen la majoria dels òrgans de decisió dels partits, amb lideratges habitualment masculins. En aquest context, el pla també proposa incloure quotes de gènere als partits, i els emplaça a aplicar protocols contra l’assetjament sexual. En canvi, la plantilla de treballadors del parlament està formada per un 56,8% de dones i un 43,2% d’homes.

El pla promou igualment l’aprovació d’un protocol contra la violència masclista i la LGTBI-fòbia i que es constitueixi un òrgan responsable per a atendre les persones afectades. També emplaça els grups a equilibrar la presència de dones expertes en les compareixences de les comissions, tenint en compte que només són un 35,8% de les persones especialistes que són citades. I és el que el pla proposa mesures concretes a partir d’una diagnosi prèvia que fins i tot analitza el significat simbòlic dels espais físics de l’edifici. Avisa, per exemple, que el parlament no disposa d’espais de cura per a criatures ni d’una sala d’alletament. També constata que les uixeres passen més fred a l’hivern que els seus companys quan fan guàrdia als passadissos oberts de la primera planta, on la temperatura acostuma a ser baixa, i que les diputades passen fred a l’hemicicle a l’estiu, perquè s’adapta a la sensació de calor dels diputats. El pla no només proposa revertir aquestes realitats sinó que planteja mesures pràctiques que haurien de millorar la quotidianitat de les dones, com ara augmentar el nombre de lavabos amb una pica individual per a l’ús de la copa menstrual.

El parlament haurà de reeditar la iniciativa del Parlament de les Dones una vegada a la legislatura i haurà de reduir la bretxa en l’elecció dels membres dels òrgans institucionals de rang estatutari, en la concessió de les medalles d’honor. El Grup de Treball en Equitat de Gènere serà l’encarregat de promoure les polítiques d’igualtat al parlament i s’haurà de renovar a l’inici de cada legislatura. El parlament haurà de reservar recursos per executar el pla d’igualtat en el pressupost anual.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor