París recela dels Jocs Olímpics quan falta només una setmana per a la cerimònia inaugural

  • La viabilitat de la cerimònia d'inauguració preocupa la classe política, i els ciutadans lamenten les molèsties que causarà

VilaWeb

Text

Pere Millan Roca

18.07.2024 - 21:40
Actualització: 18.07.2024 - 21:43

Malgrat que la flama olímpica va arribar a París diumenge, coincidint amb la festivitat del 14 de juliol, l’esperit olímpic sembla que encara no hi ha arribat. Quan falta una setmana i prou per a la cerimònia d’inauguració, l’organització dels Jocs Olímpics continua ocasionant més maldecaps i polèmiques entre els parisencs que no pas alegries. A més, la inestabilitat política derivada dels resultats de les eleccions legislatives tampoc no contribueix al fet que els ciutadans abracin l’arribada del macroesdeveniment i les incomoditats quotidianes que originarà.

Una de les incògnites que no es resoldrà fins unes poques hores abans de l’inici dels jocs és l’estat del riu Sena. El president de l’estat francès, Emmanuel Macron, i la batllessa de París, Anne Hidalgo, volien que en fos el gran emblema i que s’hi fessin les proves de la marató de natació en aigües obertes, la part aquàtica del triatló i, sobretot, la cerimònia d’inauguració. Per commemorar el centenari dels primers jocs fets a la capital francesa, el comitè organitzador té la intenció d’obrir la cerimònia a tota la ciutat, de manera que serà la primera inauguració d’uns jocs d’estiu que no es fa en un estadi. La tradicional desfilada dels atletes serà al Sena, amb cent vuitanta embarcacions que duran els 10.500 participants pel centre de la ciutat fins a arribar a la icònica plaça del Trocadéro.

Jocs Olímpics 2024

Ara bé, aquest pla tan grandiloqüent s’ha topat amb dos esculls difícils de superar: per una banda, el cabal del riu, que ha de ser suficient per a garantir-hi la navegabilitat i, d’una altra, la brutícia que sempre n’ha caracteritzat les aigües en el tram urbà. En aquests moments, la quantitat d’aigua del Sena és més alta del normal en aquesta època de l’any, però cada dia que passa disminueix perillosament. Segons que publicava dimecres l’agència France-Presse, el riu perd 375 metres cúbics d’aigua per segon, una quantitat que no és excessivament preocupant, però que manté en alerta els organitzadors. Sobre la qualitat de l’aigua, les administracions han invertit 1.400 milions d’euros d’ençà del 2016 per a sanejar-la. L’operació ha inclòs la construcció d’un dipòsit de 50.000 metres cúbics que permetrà d’emmagatzemar i retenir l’aigua de la pluja. També la millora de les connexions entre els habitatges i la xarxa de clavegueram, per a evitar el vessament d’aigües residuals al riu. Malgrat aquestes mesures, que tant el govern francès com l’Ajuntament de París han publicitat com un pas més en la lluita contra el canvi climàtic, preocupa la presència de bacteris com l’E-coli, que pot causar gastroenteritis en cas que s’ingereixi en grans quantitats.

Un bany polèmic a l’estil Fraga

Per demostrar que l’aigua del Sena és apta per al bany, la batllessa Hidalgo s’hi va capbussar dimecres, juntament amb el president del comitè organitzador, Tony Estanguet, el regidor d’Esports, Pierre Rabadany, i el prefecte de l’Ile-de-France, Marc Guillaume.

Aquest bany –que recorda el bany que va fer el ministre franquista de Turisme Manuel Fraga Iribarne a la platja de Palomares, a Almeria, després de la tragèdia ecològica causada per unes bombes nuclears no detonades– no ha acabat de satisfer bona part dels ciutadans. De fet, a les xarxes va triomfar una campanya en què s’animava irònicament els veïns del Sena a defecar-hi coincidint amb aquesta demostració, en un acte de protesta contra un gest que, a parer seu, ha estat una inversió desmesurada.

Un pla B que costaria 300 milions d’euros

El president Macron ha parlat obertament dels plans alternatius prevists si finalment hi ha res que impedeixi la cerimònia d’obertura al riu Sena. Concretament, en una entrevista a BFMTV, en va esmentar dos: limitar-la als jardins del Trocadero o traslladar-la a l’Estadi de Saint Denis, que serà la seu de les proves d’atletisme.

Dilluns, el diari parisenc Le Canard Enchaîné va revelar un document confidencial del comitè organitzador en què s’avaluaven econòmicament aquestes opcions. Més enllà d’un dany a la reputació incalculable, estimava que les pèrdues econòmiques causades pel canvi de cerimònia serien de 300 milions d’euros, que inclourien el reemborsament de l’import d’unes 104.000 entrades ja venudes i les compensacions a alguns socis proveïdors i patrocinadors, com On Location o LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton.

“Molèsties inevitables” als veïns

La inauguració no és pas l’única cosa que porta maldecaps una setmana abans de començar els Jocs Olímpics. La saturació de visitants a causa de la cita també preocupa els veïns d’una ciutat ja habitualment saturada. La presidenta del consell de l’Illa de França, Valérie Pécresse, ha advertit que causarà moltes “molèsties inevitables” als residents. “Caldrà que els parisencs abandonin alguns automatismes relacionats amb el transport. Confiem en la intel·ligència col·lectiva, com, per exemple, baixar una parada abans de la que toca al metro. No hem de tenir por de caminar una mica. És bo per a la salut i serem a l’agost”, va dir en una entrevista fa poques setmanes.

En aquesta mateixa línia, el govern francès ha recomanat de teletreballar sempre que sigui possible, moure’s amb bicicleta o a peu, evitar el transport públic i també les comandes en línia. A més, com també passarà al barri barceloní de la Barceloneta durant la Copa Amèrica de vela, molts residents ja s’han d’acreditar per moure’s pel seu barri. Tot plegat, afegit als controls de seguretat exigents repartits per tota la ciutat i causats per l’alerta gihadista que hi plana, que encara dificultaran més la mobilitat.

Jocs Olímpics 2024

Una altra mesura que ha causat indignació és el tancament d’alguns carrils de trànsit per a l’ús exclusiu dels vehicles relacionats amb els jocs. En total, 185 quilòmetres barrats a la circulació dels veïns que encara congestionaran més el trànsit de la ciutat. A més, les multes pel fet de vulnerar aquestes directrius són de 135 euros per infracció.

Instal·lacions “inacceptables”

Però no tan sols els veïns estan descontents amb l’arribada dels jocs. Els integrants dels cossos de seguretat francesos destinats a París per a reforçar-ne la seguretat han dit que les instal·lacions on són allotjats són “inacceptables”.

Bona part d’aquests agents han estat col·locats en residències estudiantils als afores. En alguns casos, s’han trobat amb neveres florides i paneroles circulant lliurement per les cambres.

Així, doncs, quan manca una setmana perquè comencin els jocs i les fites dels esportistes ho eclipsin gairebé tot, l’ambient social a París s’acosta més a la indignació que no pas a allò que vol representar l’esperit olímpic.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor