07.12.2021 - 16:29
|
Actualització: 07.12.2021 - 16:30
L’escola Turó del Drac de Canet de Mar es va convertir la setmana passada en una víctima més de la croada judicial contra la immersió lingüística. Arran de la denúncia d’una família, el TSJC ha imposat mesures cautelars —que entren en vigor avui— perquè el 25% de les hores lectives de P5 es facin en castellà. Ara bé, el tribunal continua estudiant la denúncia de la família que exigeix que el percentatge augmenti fins al 50%.
Les mesures cautelars es van fer públiques pocs dies després que el Tribunal Suprem espanyol ratifiqués una sentència del mateix TSJC que liquida la immersió lingüística i obliga al Departament d’Educació a assegurar un 25% de castellà a les aules de Catalunya.
En aquest context, un grup de pares de l’escola de Canet de Mar s’han organitzat sota el nom del Turó en català i han publicat un manifest en defensa de l’ensenyament en català. Així mateix, reclamen al conseller Josep González Cambray que prengui les mesures necessàries per a blindar la immersió de qualsevol atac polític, judicial i mediàtic.
Llegiu el manifest (podeu signar ací):
«Ja fa gairebé trenta anys que les escoles de Catalunya practiquen la immersió lingüística a les aules. La introducció de la immersió ha permès que l’escolarització de les criatures proporcioni les competències acadèmiques esperades, la integració social i cultural desitjables per a tota la ciutadania i garantir la possibilitat d’una vida plena en català després de llargs anys de marginació i criminalització.
Després d’anys de plena normalitat de l’escolarització en català, diferents interessos polítics (mitjançant denúncies i soroll mediàtic) han dut els tribunals a dictaminar sentències que estableixen quotes de llengües vehiculars a la docència.
L’últim cas conegut ens ha afectat a l’escola Turó del Drac (Canet de Mar, Maresme), on una sentència del TSJC estableix unes mesures cautelars que obliguen el centre a impartir el 25% de les hores lectives d’un grup de P5 en llengua castellana. Aquesta sentència sorgeix arran de la denúncia d’una família de l’esmentat grup classe que demanava un 50% de les hores lectives en llengua castellana.
Diverses famílies del grup afectat i de la resta de l’escola, organitzades sota el nom El Turó en Català i amb orígens lingüístics diversos (més enllà del binomi castellanoparlant-catalanoparlant), han començat a organitzar-se per mostrar el seu desacord amb aquest atac a la immersió lingüística.
Des del grup @elturoencatala volem manifestar:
- La nostra defensa de la llengua catalana i el model d’immersió lingüística
que els atacs a la immersió impacten greument en la igualtat d’oportunitats de l’alumnat. - La motivació política de la denúncia i els seus efectes negatius sobre el projecte pedagògic de l’escola.
- El perjudici d’aquest canvi a mig curs sobre les dinàmiques del grup i el projecte del centre.
- Que les decisions preses en un projecte pedagògic no es poden canviar a plaer.
- Que la llengua castellana és ben present a la vida social escolar (aules, patis, projectes…).
- Que en cap cas la defensa de la immersió s’ha d’entendre com un atac envers el castellà i el seu ensenyament.
- El nostre rebuig a qualsevol mena de violència i assenyalament, preservant per damunt de tot els interessos dels infants de l’escola.
Per tot això, demanem al Departament d’Educació les accions necessàries per blindar la immersió lingüística a les escoles catalanes. Fem una crida també a la resta de famílies i ciutadania en general a sumar-se a les activitats i reivindicacions que proposem»