El paracaigudista que no pot desplegar la bandera espanyola i més ridículs del 12 d’octubre

  • Repassem moments curiosos i còmics viscuts durant la desfilada militar i les celebracions del dia de la Hispanitat

VilaWeb
Redacció
11.10.2023 - 21:40

L’estat espanyol celebra el 12 d’octubre amb una desfilada militar d’ençà del 1987. Aquesta exhibició militar, que congrega les màximes autoritats polítiques i la monarquia espanyola, ha deixat imatges icòniques aquests darrers anys. La més recordada, sens dubte, és l’accident del paracaigudista que va restar penjat d’un fanal de la plaça de Lima de Madrid durant la desfilada del 2019.

El rei espanyol, Felipe VI, hi era present, i va contemplar l’escena amb cara de circumstància. Les reaccions a les xarxes mofant-se de l’incident no van tardar a arribar i es recuperen cada any.

L’any passat, un altre paracaigudista va tornar a fer el ridícul. Descendia fins al passeig de la Castellana de Madrid quan la bandera espanyola que portava se li va entortolligar entre les cames. Durant uns segons, la gent va recordar l’incident de l’any 2019. Finalment, el paracaigudista va aconseguir de tornar a estendre la bandera i acabar l’exhibició.

A més, aquesta celebració arrossega franquistes a sortir al carrer. Es va comprovar aquell any 2019 al Valle de los Caídos. El recinte franquista havia tancat l’accés al públic, però un grup d’ultradreta va voler entrar a l’església. La Guàrdia Civil, que s’ocupa de la seguretat del monument, va acabar-los fent fora, fet que va deixar imatges de tensió.

El 2020, la commemoració va tornar a deixar un moment còmic protagonitzat, novament, per l’exèrcit. El cel clar de Madrid era idoni per a una de les tradicions de l’acte militar: pintar al firmament una bandera espanyola. Els avions C-101 de la patrulla Àguila, la unitat acrobàtica de l’exèrcit de l’aire espanyol, van sobrevolar el Palau Reial mentre s’hi feia l’acte oficial amb l’objectiu de pintar un deixant amb els colors de la bandera espanyola, però es van equivocar de colors i les franges que havien de ser grogues van aparèixer de color blanc. A més, el darrer avió també es va equivocar i va fer blanca una franja que havia de ser vermella. Podeu veure-ho ací:

Les maniobres aèries no sempre han deixat moments còmics. El 2017, un caça Eurofighter que havia participat en la desfilada es va estavellar a prop de la base aèria de Los Llanos, a Albacete. El pilot, que tornava a la base, no va sobreviure a l’accident.

Menys recordada és una intervenció de Mariano Rajoy el 2008, quan era president del PP. Va ser en un acte a la Corunya el dia abans de la desfilada. Rajoy no sabia que tenia els micròfons encesos: “Demà tinc el coi de la desfilada… En fi, un pla apassionant”, va dir a Javier Arenas, assegut al costat. Les declaracions van aixecar tanta polseguera que Rajoy va acabar fent un comunicat demanant disculpes. “Per aclarir qualsevol dubte o mala interpretació, vull reiterar la meva postura ja coneguda de màxim respecte, afecte i suport a les nostres Forces Armades, com també a la celebració de la Festa Nacional”, deia.

Arran de la celebració d’aquesta festivitat que commemora el passat colonial espanyol i el “descobriment” d’Amèrica, a Barcelona també s’han viscut moments còmics. L’any 2017, uns grups d’ultres es van esbatussar entre ells a la plaça de Catalunya i es van llançar taules i cadires de la terrassa del bar Zurich. Entre els implicats hi havia membres del Yomus, el grup neonazi del València, i del Front Atlètic, de l’Atlètic de Madrid.

És habitual que en aquesta festivitat Societat Civil Catalana (SCC)convoqui una manifestació a Barcelona. Les comparacions d’afluència amb la diada de l’Onze de Setembre són inevitables, també per a la premsa internacional. El 2015, el diari britànic Daily Mail es va fer ressò de la manifestació unionista i no va dubtar a assenyalar que la formaven “una petita fracció del milió i mig de separatistes que van sortir al carrer el dia nacional de Catalunya”. Ho il·lustrava amb fotografies de la concentració unionista i de la Via Lliure de l’Onze de Setembre a la Meridiana feta un mes abans.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor