20.08.2022 - 21:03
|
Actualització: 21.08.2022 - 11:10
Les reserves d’aigua de l’embassament de Rialb (Noguera), amb un 8% de la capacitat màxima, i les de Siurana (Priorat), amb un 9,5%, s’han situat avui per sota el llindar del 10% tot i els episodis de pluja intensa d’aquesta setmana.
Les dades són especialment corprenedores en relació amb les del mateix període de l’any passat, quan les reserves de l’embassament de Rialb superaven el 50%, més de sis vegades més que no pas ara, i les de Siurana el 41%, gairebé cinc vegades més.
Situació crítica a Rialb
La situació és crítica a Rialb, que el maig es trobava al 47% de capacitat. D’aleshores ençà, les reserves han minvat de manera progressiva: fa dos mesos es trobaven en un 40%, i el mes passat en un 20%. Ara les reserves són tan baixes que Acciona s’ha vist obligada a aturar una de les turbines de la central hidroelèctrica que gestiona a l’embassament, i preveu d’aturar-ne la resta demà.
🆘🆘 Pantà de Rialb al 8% de la seva capacitat! 🆘🆘
Aquesta setmana hem tornat al pantà de Rialb amb el nostre company @birdeyeworks (iG) i les imatges parlen per elles mateixes.
El pantà el trobem al 8,43% de la seva capacitat total. Fa un any estava al 50%#lasequeradel22 pic.twitter.com/iUIlyuolbG
— lasequera (@lasequeradel22) August 18, 2022
Preocupació a tot el Principat
Al Principat les xifres són més altes –la mitjana dels embassaments és del 40%, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua–, però no gaire més prometedores quant a nivells absoluts. Preocupen els embassaments dels Guiamets (Priorat), amb un 21%, la Llosa del Cavall (Solsonès), amb un 31%, i el de Canelles, amb un 34% que ha fet aflorar l’antic poble de Rocafort, que feia més d’una dècada i mitja que era sota l’aigua.
En absència de pluges durant un període de temps prolongat, l’Agència Catalana de l’Aigua preveu limitacions en l’ús d’aigua, sobretot en grans nuclis urbans com ara l’àrea metropolitana de Barcelona, a mitjan setembre o final, segons que ha dit el director de l’ACA, Samuel Reyes.