30.03.2025 - 17:37
|
Actualització: 30.03.2025 - 22:39
El pantà de Sau (Osona) rep avui un degoteig constant de visitants encuriosits per comprovar com les darreres pluges han fet augmentar-ne el nivell. Les reserves ja són al 68% de la capacitat total, una xifra que ha revifat l’interès turístic per aquest entorn. Jordi Bonich, de Barcelona, hi ha tornat per veure la diferència respecte d’una visita anterior, quan el pantà era pràcticament buit. “És impressionant com ha canviat. Personalment, m’agrada molt més veure’l ple, perquè l’aigua és vida”, comenta.
La imatge icònica del campanar de l’antic poble de Sant Romà de Sau, pràcticament cobert d’aigua, és un dels principals reclams per als visitants, que el retraten com si fos un termòmetre visual del nivell d’aigua al país.
Segons que ha explicat Meritxell Font, responsable de l’oficina d’informació de la zona, el nombre de turistes ha augmentat molt d’ençà de les pluges del març, sobretot aquesta setmana, quan les conques internes han arribat al 60% de reserva. Molts dels qui s’hi acosten comparen les imatges amb les de la sequera. “La gent està molt contenta de tornar a veure el pantà amb aigua”, afirma.
Entre els visitants hi ha famílies, com la d’Amadeu Creus, de Roda de Ter, que ha vingut amb la seva dona i el seu fill d’onze anys, en Pol. “Vam venir-hi quan era sec i ara hi tornem perquè el nostre fill sigui conscient del canvi climàtic”, diu. També hi ha Gerard Estebànez, que ha vingut amb el seu germà des de la Garriga: “És un lloc molt bonic, i veure el pantà ple és un espectacle després de tant temps de sequera.”
Previsions turístiques i crida al civisme
Al poble de Vilanova de Sau, els restauradors esperen els visitants “amb candeletes”. Tanmateix, el batlle, Jaume Orra, considera que el pantà buit despertava més interès: “Hi havia el morbo de veure’l sec, però a mi m’agrada més ple.”
Tot i que preveu un augment de visitants aquest cap de setmana, creu que serà passatger: “Aviat la gent preferirà anar a la platja.” Orra no és partidari d’aplicar restriccions d’accés com s’havia fet abans, però sí que opta per limitar el temps d’estada si cal. Amb tot, fa una crida al civisme i recorda que es tracta d’un espai natural protegit.