15.01.2022 - 12:52
|
Actualització: 15.01.2022 - 18:21
La pandèmia de SARS-CoV-2 es convertirà en endèmia, però no al mateix ritme en tots els països del món, una circumstància que n’endarrerirà la fi. Ho diu l’informe “Quan i com acabarà l’epidèmia?“, publicat avui per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), que conclou que cada país o regió probablement farà la seva transició a una fase endèmica en un moment i una manera diferents, però que la pandèmia no serà endèmica fins que tots els països no ho hagin aconseguit.
L’informe, que explica que encara no podem una data concreta a la fi de la pandèmia, estima a més que la xifra real de morts per la covid-19 al món ascendeix a disset milions, un nombre molt més alt que no pas els cinc milions i mig de morts de què es té constància segons dades oficials. “Les principals amenaces per a la salut d’aquesta pandèmia arribaran a la seva fi, tal com ha succeït amb totes les pandèmies anteriors. La qüestió és quan, com i després de quantes morts.” La cosa més probable, a parer dels autors, és que això passi en diferents moments en parts del món diferents. És per això que l’informe avisa que la pandèmia no desapareixerà “com per art de màgia”, sinó com una transició cap a un estat endèmic i que fer aquesta transició correctament no serà fàcil.
El document, elaborat per uns quants experts en epidemiologia i salut, puntualitza que encara és aviat per a saber què passarà amb la variant òmicron, però les primeres dades indiquen que presenta un avantatge en la propagació respecte de la delta. Això, segons que diuen, és en part perquè l’òmicron té més capacitat d’evadir la immunitat adquirida mitjançant la vaccinació o per infeccions prèvies, juntament amb el declivi de la immunitat proporcionada pels vaccins.
“L’única manera de reduir aquest risc i accelerar la sortida de la pandèmia consisteix a mantenir unes certes intervencions no farmacèutiques en vigor i garantir un accés veritablement global a vaccins i tractaments.” Auguren que el SARS-CoV-2 continuarà circulant entre humans almenys en un futur previsible perquè té molta capacitat de transmissió, i perquè els vaccins actuals són molt efectius per a prevenir els quadres més greus, però menys per a prevenir la infecció. Per això, consideren que la covid-19 probablement es convertirà en un virus endèmic estacional, i que la humanitat haurà de conviure-hi: “Tal com fem amb els altres quatre coronavirus humans que causen els refredats comuns.”
L’informe conclou que la covid-19 es comportarà d’una manera molt similar a la grip, i causarà pics endèmics durant els mesos de fred, quan es passa més temps en interiors i es ventila menys. “L’accés a intervencions farmacèutiques –vacunes, tractaments antivirals i tests ràpids– i no farmacèutiques –màscares i ventilació– seran fonamentals. Les vacunes, per si soles, no seran suficients per a posar fi a la pandèmia.”
La situació més probable, doncs, és que cada país tingui el seu nivell endèmic acceptable, però consideren que és urgent que hi hagi una estratègia coordinada global basada en objectius i criteris comuns quant a la transmissió, l’hospitalització i les morts: “La recopilació constant de dades epidemiològiques i virològiques d’alta qualitat resulta fonamental per a monitorar-ne els indicadors i adoptar mesures addicionals de salut pública en cas que sigui necessari.” I avisen: “La covid-19 encara podrà causar pics epidèmics durant l’hivern i, juntament amb la grip estacional, pot tenir un impacte en els serveis sanitaris.”
Per això, l’informe insta les autoritats a establir un pla a llarg termini per a mitigar l’impacte sanitari i socioeconòmic dels virus respiratoris, incloent-hi mesures com ara reforçar la vaccinació contra la covid-19 i la grip, fomentar el teletreball, garantir el pagament de la baixa per malaltia i millorar la ventilació de l’aire en els edificis públics.