30.05.2021 - 14:09
|
Actualització: 30.05.2021 - 19:44
La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha criticat els partits independentistes per esperar “concessions de l’estat espanyol” i tornar Catalunya “als anys de l’estatut” del 2006: “Ens fan sentir com si haguéssim tornat als anys de l’estatut, mirant cap a l’estat espanyol i esperant concessions, caient de nou en el parany del poli bo i el poli dolent, en aquest joc pervers de l’esquerra i la dreta espanyoles, oblidant que comparteixen un mateix objectiu: mantenir la unitat de l’estat, costi què costi.”
En una assemblea general a l’Auditori de Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat), en què l’entitat ha explicat la seva posició política a la nova fase del procés, Paluzie ha culpat les formacions per deixar que “s’instal·li el desànim i la decepció” a les bases del moviment. També ha defensat que el moviment independentista no es pot quedar “de braços plegats” esperant que es realineï el front de la societat civil amb el front institucional i el front internacional. “Ens toca tornar a posar en marxa el moviment popular. Hem d’estar a punt per a quan arribi el nostre moment”, ha dit, i per això ha fet una crida a preparar-se: “Hem de fer actes individuals que tenen repercussions col·lectives, com ara decidir què consumim o a quina finestreta paguem els nostres imposts.”
⬛️⬜️🔴 @epaluzie 👉Ens hem deixat marcar l'agenda per la política institucional. No ens podem quedar de braços creuats esperant el realineament dels fronts institucional, popular i internacional. No podem blanquejar més renúncies i dilacions. #AmbTuHoPodremTot pic.twitter.com/qWH74VswPm
— Assemblea Nacional Catalana (@assemblea) May 30, 2021
Quant a algunes de les propostes del document aprovat a proposta del secretariat nacional de l’ANC, ha parlat de l’estratègia de col·laboració i suport mutu entre les assemblees a l’exterior i el Consell per la República, així com d’una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) al Parlament de Catalunya perquè s’aprovi una llei sobre l’estat propi: “Aquesta legislatura ha de definir passes concretes cap a la independència. Una iniciativa legislativa popular per a impulsar una llei d’independència atorga el lideratge a la ciutadania i pot permetre d’aprofitar les finestres d’oportunitat.”
Podeu recuperar el discurs ací:
A l’acte també ha intervingut el vice-president de l’entitat, David Fernàndez, que ha dit que “el tren cap a la independència abandona la via morta i torna a la via principal”, i ha avisat que serà la gent qui “torni a pilotar-lo”. Fernàndez també ha asseverat que la independència és “el millor indult i la millor amnistia” per a totes les persones “empresonades, exiliades i represaliades”.
L’entitat creu que cal treballar per a vertebrar un moviment popular més sòlid i cohesionat. També considera prioritari de consensuar una estratègia compartida de l’independentisme i pressionar perquè ningú no se n’aparti, així com aprofundir en una xarxa de paradiplomàcia internacional, en la línia del Consell per la República.
La confrontació
El full de ruta parla de la confrontació amb l’estat espanyol i de “desobediències simultànies i persistents” en diversos àmbits, com ara l’internacional, el social, el mediàtic i la mobilització popular, per a canviar la correlació de forces.
Institucionalment, proposa que el govern i el parlament no cooperin amb l’estat espanyol i que s’hi confrontin. També posa deures als partits per a aconseguir que a les municipals del 2023 Barcelona i les grans ciutats metropolitanes passin a ser governades per l’independentisme.
En l’àmbit legislatiu, l’entitat obre la porta a presentar una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) al Parlament de Catalunya perquè s’aprovi una llei sobre l’estat propi i podria començar aviat una recollida de 50.000 signatures per a fer-ho possible.