Paluzie demana per carta a la Comissió Europea que protegeixi els drets de la minoria catalana

  • L'ANC demana que l'informe sobre l'estat de dret a Espanya inclogui les aportacions de la societat civil catalana

VilaWeb
ACN
15.10.2020 - 17:35
Actualització: 15.10.2020 - 18:23

La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, ha enviat una carta a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, per a demanar que es protegeixin els drets de la minoria catalana.

L’entitat sobiranista vol que l’organisme europeu revisi el capítol sobre l’estat espanyol de l’informe sobre l’estat de dret a Europa del 2020 i hi inclogui una esmena amb les aportacions de catorze institucions de la societat civil catalana –del Síndic de Greuges a l’ANC mateixa. D’aquesta manera, pretén que l’informe de la Comissió Europea reculli les denúncies de violacions dels drets humans contra Catalunya, com ara els drets de llibertat d’expressió, de reunió i associació, i el d’autodeterminació. L’omissió d’aquesta informació és ‘especialment preocupant’, diu l’ANC.

L’entitat que presideix Paluzie recorda que per a l’Examen Periòdic Universal de les Nacions Unides a l’estat espanyol (gener de 2020) es van considerar aportacions de l’ANC i d’altres organitzacions catalanes als informes del Consell de Drets Humans de l’ONU. I que, a més, cent deu països van fer preguntes i recomanacions sobre la situació dels drets humans a Espanya.

Paluzie també explica que el relator especial de les Nacions Unides sobre les minories, Fernand de Varennes, va dir el març de 2020 que l’estat espanyol tenia ‘l’obligació legal de protegir els drets de la minoria catalana, especialment pel que fa a la llibertat d’expressió, inclosa l’expressió política, així com la llibertat de reunió i associació, drets fonamentals i participació en la vida pública’.

En canvi, Espanya no ha aplicat cap de les recomanacions. ‘La seva falta de respecte per l’estat de dret només equival a la seva insistència a esmentar-lo tant com sigui possible. El compliment de les responsabilitats legals dels estats membres de la Unió Europea depèn d’institucions supranacionals com la Comissió Europea, i els ciutadans europeus han de saber que es té en compte la seva representació si volen confiar en aquestes institucions’, subratlla l’ANC.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor