02.04.2022 - 19:31
Elisenda Paluzie i David Fernàndez encapçalaran aquest migdia el seu darrer acte com a presidenta i vice-president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), atès que al maig deixaran els càrrecs. Serà la presentació del nou posicionament polític de l’entitat i es farà l’auditori de Sant Cugat del Vallès, on també s’anunciarà la campanya de commemoració dels deu anys del naixement de l’ANC.
El full de ruta que es presentarà és el que els socis han aprovat aquestes darreres setmanes amb el 96% dels vots (sobre una participació de 4.275 persones). Del text, en destaca la decisió de proposar una candidatura unitària independentista per a les eleccions espanyoles i, si no s’hi avenen, demanaran el vot en blanc o nul.
El document també manifesta la decepció amb els partits independentistes i les institucions nacionals, i lamenta que s’hagin diluït en l’autonomisme. Diuen que la Generalitat i el Parlament de Catalunya són “institucions captives, sotmeses, amenaçades i desgastades, que ni aprofiten el petit marge de maniobra que els queda per treballar per la independència”. És una crítica que estenen als batlles independentistes i els acusen de mirar cap a una altra banda seguint la lògica dels partits. A més, critiquen els pactes amb partits espanyolistes en l’àmbit municipal. Per mirar d’evitar que es repeteixin, l’ANC ha decidit que pressionarà els partits independentistes per a obtenir el compromís per escrit que no facilitaran que governin ajuntaments, consells comarcals o diputacions.
El full de ruta assenyala que cal un organisme polític a l’exterior que assumeixi la coordinació estratègica del moviment d’alliberament nacional. En aquest sentit, els socis de l’ANC es comprometen a potenciar el paper del Consell per la República i la cooperació entre tots dos organismes, especialment en el front internacional, per a fer créixer el nombre d’inscrits al Consell.
Una volta superada la fase més crítica de la pandèmia, l’ANC es compromet a recuperar plenament la presència als carrers i tornar a exhibir el múscul de mobilització dels anys anteriors per arrossegar els partits polítics. Concretament, ja avança la intenció de fer mobilitzacions multitudinàries per la Diada i el Primer d’Octubre, que volen que el govern el declari dia festiu nacional com a dia de la República Catalana. Si no l’hi declara, les territorials pressionaran els municipis perquè el facin festiu local.
L’ANC vol preparar un nou embat democràtic amb més potència que el del 2017 i recorden que 2023 s’acaba el termini de marge establert als acords d’investidura de Pere Aragonès. L’any vinent, a més, hi ha previstes eleccions municipals i espanyoles, i l’entitat demana una estratègia de “vot intel·ligent”.
Deu anys de l’ANC
L’acte a Sant Cugat del Vallès també servirà per a presentar la campanya de commemoració del desè aniversari de l’assemblea fundacional de l’ANC, el 10 de març de 2012. Va néixer per a forçar els partits catalans i les institucions a fer el pas definitiu cap a la independència i acompanyar molts ciutadans que volien deixar enrere l’autonomisme després del fracàs de l’Estatut, escapçat pel Tribunal Constitucional espanyol. En el moment de la fundació es va marcar el 2014 com a data per a fer el referèndum sobre la independència, any que finalment es va acabar fent la consulta del 9-N.
A l’abril del mateix any es va elegir la primera direcció de l’ANC, amb Carme Forcadell com a presidenta. Carles Castellanos fou elegit vice-president, Llorenç Sotorres tresorer i Jordi Martínez secretari.
Renovació del secretariat nacional
El 10 de maig començaran les votacions telemàtiques per a escollir el nou secretariat nacional de l’ANC, que duraran fins al 14 de maig. Aquest secretariat elegirà el president que succeirà Paluzie. Els socis de l’ANC poden presentar la candidatura fins al 6 d’abril, i el 26 d’abril es presentaran totes les candidatures provisionals presentades, que seran definitives el 30.