Palma canvia els noms franquistes de 12 carrers

  • Dels dotze canvis de nom, tres portaran el nom de dones com Aina Moll, Francesca Vidal i Frederica Montseny

VilaWeb
Redacció
22.03.2021 - 13:02

L’Ajuntament de Palma començarà demà el canvi de nom d’una dotzena de carrers de simbologia franquista d’acord amb la Llei de Memòria Històrica aprovada al parlament el 2018. Dels dotze canvis de nom, tres portaran el nom de dones com la filòloga Aina Moll, la sindicalista Francesca Vidal i la política i escriptora Frederica Montseny.

Ho ha explicat el batlle de Palma, José Hila, que ha destacat els canvis en l’avinguda de Joan March, que passarà a dir-se avinguda del Gran i General Consell, el carrer de Gabriel Rabassa, a s’Indoteria, que es dirà de Federica Montseny i el carrer d’Antoni Sancho, de Son Cladera, que tindrà el nom d’Aina Moll.

Al barri de Son Armadans, la plaça d’Almirall Churruca passarà a dir-se plaça de Mateu Pruners, la via d’Almirall Gravina es denominarà d’Angelí Dulcert, i el carrer d’Almirall Cervera portarà el nom de Pere Rossell, tots tres cartògrafs. El carrer de Toledo, al barri de la Vileta, es dirà carrer de Rafel Valls, el carrer de Josep d’Oleza a Camp Redó passarà a dir-se de Marc Ferragut –en honor al promotor cultural que va crear l’Auditorium de Palma–, i la plaça del Bisbe Planas de Sant Jordi es denominarà plaça del Poble. A la zona del Coll d’en Rabassa, Cort canviarà el nom dels carrers d’Alfambra i de Brunete, que es denominaran de Joan Daurer i de Joan Desí.

Hila ha insistit en la necessitat d’eliminar símbols feixistes de l’espai públic de la ciutat i ha assegurat que el seu equip “mai” pactarà amb feixistes. El secretari autonòmic de Memòria Democràtica del Govern, Jesús Jurado, ha subratllat “l’obligació moral” de les institucions per a retirar símbols dels carrers que recorden al franquisme, sobretot com a senyal de respecte a les 1.800 persones assassinades a Mallorca durant el règim. El responsable municipal de Política Lingüística, Llorenç Carrió, ha subratllat que canviar el nom de carrers de Palma “no farà canviar la història”, però ha incidit en la necessitat de “recuperar la història de la ciutat, reivindicar el paper de les dones i recobrar la toponímia tradicional”.

L’àrea de Participació Ciutadana i Govern Interior donarà ajudes per 40.000 euros perquè autònoms i establiments comercials afectats pel canvi del nom dels carrers puguin modificar la documentació sense cap cost.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor