El Palau de la Música homenatja Núria Feliu

  • El concert serà a les 20.00 i l’exposició es podrà veure fins el 19 de maig

VilaWeb
Alba Tebar Gutiérrez
14.05.2024 - 21:40

El Palau de la Música Catalana retrà homenatge a la cantant i actriu Núria Feliu avui a les 20.00. L’acte, en què participaran músics i artistes que van tenir un vincle professional o d’amistat amb ella, vol reconèixer la tasca musical i de normalització de la llengua catalana de Feliu durant els cinquanta anys de carrera professional. Per això, l’espectacle Núria Feliu al Palau (de la Música) vol popularitzar la figura de Feliu entre les noves generacions.

En alguns moments de la vetllada, la Cobla Ciutat de Girona i la big band els Deixebles de la Feliu’, creada expressament per a aquesta avinentesa, acompanyaran els artistes convidats. Amb tot, l’objectiu és commemorar l’estil de Feliu: la seva manera d’entendre la música, les lletres, l’escenografia, el vestuari i la dicció; uns elements de què tenia cura fins al mínim detall. Per això, s’ha encarregat la direcció escènica i musical a Enric Majó i Esteve Molero, que coneixen a bastament el seu univers.

En l’acte, hi participaran Annabel Totusaus, Enric Cambray, Carles Belda, Joan Garriga, Carme Canela, Cris Juanico, els Catarres, Joan Manuel Serrat, Laura Simó, Marina Rossell, Mireia Feliu, Antoni Ros-Marbà, Ricard Miralles, Abel Folk, Lali Feliu, Joan Fortuny, Josep Cuní i Luis Cobos.

Durarà una hora i mitja i les entrades costaran de 12 euros a 27. Ho organitza Alter Sinergies i la Fundació Orfeó Català – Palau de la Música, amb el suport de la Generalitat de Catalunya.

Exposició al Palau Robert

No és pas l’únic homenatge que es fa actualment a Núria Feliu a Barcelona. Fins al 19 de maig, el Palau Robert presenta l’exposició “Núria Feliu al Palau (Robert)”. En cinc ambients es fa un recorregut per la vida i l’obra de l’artista, dels orígens artístics fins a l’eclosió i consagració. L’exposició ha estat impulsada pel Departament de Cultura i el Palau Robert i dirigida per Òscar Dalmau.

A més, l’últim dia de l’exposició, el 19 de maig, artistes diversos intervindran en el concert Feliu icònica, ideat i organitzat per Andreu Rami.

Nascuda el 1941 al barri de Sants de Barcelona, Núria Feliu va fer els primers passos artístics com a actriu. Va debutar com a cantant el 1965 i va destacar pels discs de cançons populars catalanes, boleros i cuplets. Però també per haver popularitzat estàndards nord-americans, del country i del jazz. De fet, va ser el primer cantant que introduí el català en alguns d’aquests estils. De la seva trajectòria, se’n destaca la col·laboració amb Tete Montoliu, que va culminar amb l’aparició d’un LP enregistrat amb Erich Peter, Billy Brooks i Booker Ervin. El 1997 es va publicar un àlbum compilatori seu, amb el títol Tete Montoliu – Núria Feliu, 1965-1990.

En total, Feliu va publicar quaranta-dos discs i va actuar a tots els Països Catalans. Per sobre de tot, destaca el seu caràcter reivindicatiu i incansable: fitxà per a una discogràfica de Madrid amb la condició de continuar enregistrant en català i acabà creant una productora pròpia per poder editar els discs que ella volia. Amb tot, el seu nom s’associa a la reivindicació de la música viva, a la defensa de la llengua catalana, als moviments socials de barri i a la lluita antifranquista.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Ajuda VilaWeb