Els Països Catalans registren el 60% dels nous afiliats estatals del juny

  • El turisme ha estat decisiu en el creixement de l'afiliació a la Seguretat Social, que han encapçalat les Illes amb 67.000 afiliats, seguides de Catalunya, amb 50.000

Jordi Goula
02.07.2021 - 19:50
VilaWeb

Ha estat un mes de juny rodó, també en el mercat laboral, i val la pena ressenyar que els Països Catalans encapçalen el rànquing de creixement de l’afiliació a la Seguretat Social: sis nous afiliats de cada deu han estat contractats al país, aquest juny. Destaca, sobretot, el salt que han fet les Illes, amb 67.000 treballadors, seguides de Catalunya, amb 50.000, i del País Valencià, amb més de 19.000. Són dades que han fet públiques aquest matí el Ministeri de Treball espanyol i el de Seguretat Social.

Hem de tenir en compte que ha estat un mes especial, però com recorda la consultora Randstad, “el juny és un mes estacionalment propici per a observar un bon comportament dels registres d’ocupació, de manera que a priori s’esperaven augments importants de l’afiliació i el descens de l’atur; i les dades publicades han confirmat les expectatives”. Certament, l’afiliació ha registrat el creixement més gran en aquest mes de la sèrie històrica. Els ERTO s’han reduït en 23.000 persones durant el mes de juny, tot i que encara n’hi ha 89.000 d’afectades. L’atur registrat, per la seva banda, ha experimentat la reducció més gran en aquest mes de tota la sèrie històrica. I, finalment, la contractació ha crescut de manera intensa en termes interanuals.

Segons l’Observatori del Treball i Model Productiu de la Generalitat, el mes de juny sempre ha registrat creixements intermensuals de l’afiliació, des del començament de la sèrie històrica disponible (l’any 2004) i, enguany, presenta l’increment més intens i més voluminós en un mes de juny de tota la sèrie, impulsat per l’inici de la temporada turística d’estiu i la millora de la situació pandèmica. Al juny, a Catalunya, s’han comptabilitzat, de mitjana, 3.485.405 afiliacions a la Seguretat Social. Aquesta xifra representa un augment de l’1,5% respecte del mes anterior, amb 49.977 afiliacions més.

La mateixa font explica que el juny és un mes en què la desocupació registrada sol disminuir, coincidint amb el començament de la temporada turística d’estiu. Des de l’any 1996 (començament de la sèrie històrica disponible) només ha augmentat el 2004 (+0,2%), el 2007 (+0,3%), el 2008 (+2,0%), en plena crisi financera, i el 2020 (+0,4%), al començament d’una temporada turística marcada per les restriccions sanitàries per a fer front a la pandèmia de la covid-19.

A Catalunya es comptabilitzen 445.862 aturats registrats a les oficines de Treball al final del mes de juny, xifra que representa una caiguda del 7,5% respecte del mes anterior, amb 35.955 desocupats menys. Per sectors, l’agricultura mostra la caiguda més intensa (-10,5%), seguida pels serveis (-7,7%), les persones sense una ocupació anterior (-7,4%) i la construcció (-7,2%). En darrer lloc, es troba la indústria, amb una reducció més moderada (-5,4%). Per demarcacions, la de Girona és on més ha disminuït la desocupació (-11,1%), seguida de la de Lleida (-9,1%), la de Tarragona (-8,7%) i la de Barcelona (-6,7%). Una altra vegada, el turisme marca la pauta.

És interessant destacar el que ha dit aquest migdia la directora de l’Àrea de Treball de la PIMEC, Sílvia Miró, qui ha mostrat preocupació per l’increment en la durada mitjana de l’estada a l’atur, que al juny “es tradueix en tretze mesos, més del doble que fa un any i el valor més alt dels darrers deu anys”. A més, ha explicat que la desocupació de llarga durada afecta el 63,2% dels desocupats, s’incrementa a mesura que augmenta l’edat i és inversament proporcional al nivell formatiu. Per això, ha destacat “la importància del nivell de formació com a indicador favorable envers l’ocupació”.

Per tancar el cercle, cal parlar dels ERTO, que són els que expliquen més bé l’evolució de la situació laboral. Cal recordar que, a Catalunya, l’abril de l’any passat van arribar al màxim, amb 722.000 afectats, i de llavors ençà han caigut un 89%, fins als 89.000 actuals. I des del pic que hi va haver el febrer d’enguany, han baixat a la meitat. No hi ha dades de Catalunya sobre els sectors en què es mantenen els ERTO, però cal pensar que no deuen ser gaire diferents dels de l’estat, on el 43% continuen en l’hoteleria i la restauració. Segons Foment del Treball, tot i l’evolució i la tendència positiva d’aquests darrers mesos, encara som lluny de la situació d’abans de la crisi. “A més, els ERTO distorsionen les xifres reals d’afiliats i aturats”, afegeix.

En definitiva, el mes de juny ha estat bo des del punt de vista laboral. Baixar l’atur, augmentar els afiliats i baixar els afectats pels ERTO configura un panorama encoratjador. El risc evident que tenim ara mateix és la pandèmia, que sembla que vol tornar a distorsionar-ho tot amb la variant delta de la covid, com ha advertit l’OMS. Esperem que aquesta vegada ho aturem a temps. Altrament, la tendència positiva d’aquests darrers mesos desapareixeria i seria tornar a començar. El cost seria excessiu!

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor