“País Valencià, llengua, cultura i futur”, el lema d’ACPV per a mobilitzar els descontents amb el govern de PP i Vox

  • L'entitat considera el moment molt crític per la retallada de llibertats i el retrocés en els drets

VilaWeb

Esperança Camps Barber

04.04.2024 - 13:18
Actualització: 04.04.2024 - 14:35

Amb una conferència de premsa a l’Octubre CCC de València, Acció Cultural del País Valencià ha presentat els actes del Vint-i-cinc d’Abril que tindran la culminació el dissabte 27 amb la manifestació de la vesprada i un acte polític i cultural al matí al teatre Olympia.

Anna Oliver, presidenta de l’entitat, ha volgut remarcar que la manifestació que duu per lema “País Valencià, llengua, cultura i futur”, no és la manifestació d’Acció Cultural, sinó que és la de tot el país. “Volem que qualsevol persona que se senta interpel·lada per aquest moviment democràtic hi participe. No podem ser un país d’explotació laboral ni ambiental, ni un país on les agressions feixistes no tinguen càstig.” Aquesta és la primera convocatòria després del canvi de govern derivat dels resultats de les eleccions del 28 de maig.

“Tot el món és conscient del moment crític, de les retallades de llibertats i del retrocés que representa l’extrema dreta que governa el País Valencià, perquè, pel que veiem, és l’extrema dreta que governa i que marca l’agenda política del país”, ha dit Oliver, en referència a les polítiques inspirades per Vox que signa el Partit Popular.

La presidenta d’ACPV ha fet esment de les cinc proposicions de llei presentades ara fa dues setmanes, i ha dit que això és fer trampa perquè aquest format impedeix una tramitació prolongada a les Corts i resta temps a un debat serè i amb diversitat ideològica. Aquestes lleis, diu, són atacs a la llengua, a la memòria, a la pluralitat en els mitjans de comunicació, i són un intent de controlar l’Agència Valenciana Antifrau i de no fer front al feixisme. “No és nou, això, ja ho hem patit en altres èpoques”, ha dit.

Oliver ha deixat un espai a l’optimisme: “Estem convençuts que ells no representen tot el País Valencià. Hi ha molta gent treballant en entitats, en xarxa. Hi ha l’activisme històric i l’activisme jove.”

Per a presentar la mobilització, ACPV ha convidat representants d’entitats que aquests mesos de govern del PP i Vox han estat víctimes de censura, cancel·lació o menysteniment. Totes donen suport a la manifestació i han convidat a participar-hi.

Guillem Agulló: “Anirem contra ells democràticament”

Les Corts Valencianes, presidides per Vox, han decidit d’eliminar el premi Guillem Agulló a les persones que lluiten contra el feixisme i la intolerància. El pare del jove assassinat per un grup de neonazis a Montanejos ha estat el primer de parlar per a convocar la manifestació. “Si som ací és pel compromís que tenim d’ençà que tenim ús de raó, amb el nostre país, amb la nostra llengua i amb la nostra gent. Ara no ens deixen tranquils. Sempre diuen com era Guillem, que si era catalanista, que si era això… És la mateixa argumentació que feia María Consuelo Reyna per a justificar-ne l’assassinat”, ha dit. A parer d’Agulló, tenim la síndrome de país ocupat. “Hauríem de reeducar el nostre poble dient que som un país lliure i l’hem de construir. Nosaltres, Carme, Betlem i jo, anem contra ells, o ens liquiden. Anirem contra ells, democràticament.”

Vicent Torrent: “Que se’n vagen a fer la mà, agafadets de la maneta”

Poques setmanes després del canvi en els governs municipals, l’Ajuntament de Torrent va anunciar que llevava el nom de Vicent Torrent, el fundador d’Al Tall, de l’auditori de la ciutat. Va haver-hi una reacció popular amb una concentració i més actes. Avui, Vicent Torrent ha aprofitat tots els seus anys d’experiència per dir que no està preocupat. “No estic preocupat per l’ofensiva de la dreta i de l’Espanya fosca que intenta fer del país una planícia, perquè tenim moltes muntanyes. Aquells que hem estat educats pel feixisme, coneixem de prop les seues trampes, els seus signes. No estic preocupat, però comprenc que la situació del país és molt fràgil.”

Segons Vicent Torrent, la població del País Valencià és molt més forta i més ferma, la gent ja no té l’autoodi que tenia abans. “Hem de fer visible la qualitat de la gent que estimem aquesta terra i no estem disposats a passar per les barbaritats que volen fer. La manifestació ha de ser un acte potent, i que se’n vagen a fer la mà agafats de la maneta.”

Àngel González: “La unitat de tots els demòcrates és fonamental per a avançar cap a un país millor”

Una de les cinc proposicions de llei que van presentar el PP i Vox és l’anomenada “llei de concòrdia”, que liquida la llei de memòria democràtica. Àngel González, de la Federació Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià, ha remarcat que la mateixa dictadura que va torturar i enviar a l’exili desenes de centenars de milers de víctimes és la que va fer grans esforços per esborrar la identitat d’aquest país, la llengua, i la cultura. “La llei de la discòrdia que ha tret aquest govern d’extrema dreta vol emblanquir la dictadura, fa desaparèixer els botxins i els assassins i nega l’existència de les víctimes del franquisme. La unitat de tots els demòcrates que lluitem pels drets humans és una eina fonamental per a avançar i fer un país millor”, ha dit.

Esther Pérez Rodríguez: “Diguem sí al valencià”

La nova llei que bandeja el català a l’ensenyament públic ha fet reaccionar totes les entitats que fan part de la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic. Esther Pérez Rodríguez, membre de la FAMPA, la considera un atac frontal a la llengua i un intent d’arraconar-la al màxim. Ha denunciat que augmenten els casos de discriminació lingüística al País Valencià i ha anunciat que la plataforma prepara accions de protesta. “Fem una crida a obrir un camí per a la màxima pressió social i la mobilització de l’opinió pública. El tancament d’unitats educatives en valencià i l’eliminació de la immersió són expressions clares de l’eliminació del dret a l’ensenyament en valencià al País Valencià.”

Violeta Tena: “Estem preocupats pel canvi d’À Punt”

Violeta Tena, vice-presidenta de la Unió de Periodistes del País Valencià, ha analitzat els principals canvis en la llei d’À Punt que proposen el PP i Vox i ha afirmat que representen una regressió. S’ha referit als canvis en la composició de l’òrgan de govern, que ara triaran pràcticament de manera única les Corts, els canvis anunciats en el llibre d’estil i els canvis en el consell d’informatius. “Ens preocupa que la llei no diga res sobre el finançament de la nova televisió. No sabem si volen una televisió de mínims o sobredimensionada com la que va acabar essent Canal 9.”

Joan Escrivà: “Volen destrossar el valencià, van a sac”

La revista infantil Camacuc s’ha convertit en el símbol de la censura exercida pel nou govern de dretes. Va començar l’Ajuntament de Borriana, i molts altres es van afegir a cancel·lar-ne les subscripcions de les biblioteques públiques. Joan Escrivà, el fundador de la revista, ha explicat que Camacuc va nàixer de la caboteria de dinou mestres quan es va aprovar la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià. “Es poden dir moltes coses, però cadascú fa la seua política. La gent que tenim ara vol destrossar el valencià. No tarden gens. Van a sac i no tenen cap mirament a fer les coses”, ha dit.

Escrivà ha demanat que per cada acció que faça l’extrema dreta, la reacció siga de deu mil. “Hem de contestar, hem de reaccionar, com més units estiguem, millor. Nosaltres ho tenim clar. Continuarem promocionant el nostre país, la nostra llengua, la nostra cultura, la nostra gent.” Ha recordat que en l’anterior període de govern del PP ja les van passar magres. “Estem acostumats a resistir, però caldria no abusar massa d’aquesta resistència”, ha dit.

Eduard Ramírez: “Som un poble de gent perseverant”

La revista Espai Carraixet també ha rebut els embats cancel·latoris del govern del PP i Vox. Eduard Ramírez, el responsable de la publicació, ha volgut tancar l’acte amb unes paraules d’optimisme. “El País Valencià és un país viu, dinàmic, creatiu, i ple de gent perseverant fent bona feina i en positiu”, ha dit.

L’acte de l’Olympia

La presidenta d’Acció Cultural del País Valencià ha avançat alguns detalls de l’acte del teatre Olympia a les dotze del migdia, per bé que no ha facilitat el nom dels dirigents polítics que hi intervindran perquè les agendes són molt variables, ha dit. Amb tot, ha explicat que el lema de l’acte serà “País Valencià, País Estellés”, que ha justificat: “Per a unir els dos grans conceptes que són el nom del país, que també està amenaçat perquè no volen que es pronuncie, i Estellés, el poeta del poble.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor