El País Valencià ha excavat el 66% de les foses comunes i ha localitzat 2.166 víctimes

  • La nova web dedica un espai especial al reconeixement de la memòria democràtica de les dones

VilaWeb
Europa Press
31.01.2023 - 16:19
Actualització: 31.01.2023 - 16:43

El nou portal de Memòria Democràtica de la Generalitat revela que s’ha excavat el 66% de les fosses comunes de la repressió franquista al País Valencià i s’han localitzat les restes de 2.166 víctimes del franquisme i combatents, 373 dels quals estan pendents d’identificació. Els detalls del nou portal han estat presentats avui per la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, acompanyada del director general de Qualitat Democràtica, Iñaki Pérez Rico.

Pérez Garijo ha destacat que durant tota la legislatura s’ha realitzat un treball important a favor de la memòria, la justícia i la reparació, com a compromís del Govern valencià d’aconseguir un territori lliure de fosses. Segons la Generalitat, i d’acord amb les darreres dades del Catàleg d’Exhumacions, incloses a la nova pàgina web de Memòria Democràtica, s’ha excavat el 66% de les fosses comunes de la repressió franquista.

El Pla d’Exhumacions de la Generalitat per al 2023, disponible al portal, inclou la recerca de 421 noves víctimes del franquisme en 49 fosses que es troben als cementiris de Paterna, Castelló i Alacant. Les intervencions programades se centren en 41 fosses del cementiri de Paterna on es pretén dde localitzar un total de 179 víctimes; a les files 6, 7, 8, 9, 10, 13 i una tomba al cementiri de Castelló de la Plana per trobar 228 persones; ia la fossa VIII del cementiri d’Alacant, on és previst de trobar 14 víctimes.

La pàgina web compta amb un mapa de fosses del País Valencià i un apartat sobre exhumacions en què recull de manera detallada totes les intervencions que s’han realitzat fins ara de manera directa o a través de subvenció.

La nova web dedica un espai especial al reconeixement de la memòria democràtica de les dones, i ofereix en un sol espai tota la informació sobre les víctimes de la guerra i la dictadura franquista, inclou un cercador de víctimes, informació sobre nadons i menors robats, identificació de víctimes i banc d’ADN i el contacte per accedir a les Oficines d’atenció a les víctimes d’àmbit comarcal.

També podeu consultar el Catàleg de Llocs i Itineraris de la Memòria i hi ha un altre espai anomenat Geografia del Terror, es pot consultar el Catàleg de Vestigis de la Guerra i la dictadura franquista i presenta un projecte de recuperació de memòria a través de testimonis orals, treball coordinat per Cristina Escrivà Moscardó de l’Associació Cultural Institut Obrer.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor