Els pagesos es tornen a mobilitzar i compliquen el trànsit en unes quantes carreteres

  • El túnel del Cadí, a la C-16, és tallat arran d'una tractorada
  • Al País Valencià, a la N-330, hi ha prop de trenta quilòmetres de retencions

VilaWeb
Tractorada dels pagesos de la Cerdanya (fotografia: cedida a l'ACN per David Bagaria).

Redacció

09.02.2024 - 18:58
Actualització: 09.02.2024 - 21:03

Noves mobilitzacions dels pagesos. El sector ha tornat a treure els tractors al carrer i ara mateix compliquen el trànsit en unes quantes carreteres de Catalunya.

A la C-14, entre Tàrrega (Urgell) i Guissona (Segarra), s’hi fa una tractorada. La protesta, convocada per WhatsApp, ha sortit de la capital de l’Urgell a primera hora de la tarda per fer palès el malestar del sector, aprofitant que molta gent es dirigeix a les segones residències del Pirineu i que és el cap de setmana de carnestoltes.

Una quarantena de tractors de pagesos de la Cerdanya han obligat aquesta tarda a tallar el túnel del Cadí, a la C-16, durant uns tres quarts d’hora, per seguretat. Els tractors han iniciat la marxa des de la boca nord del túnel i han enfilat en dues columnes cap a Alp i cap a Bellver.

Pels volts de les 17.15, també ha començat una marxa lenta a la L-310, a Guissona, i a la C-13, a Talarn (Pallars Jussà).

Podeu seguir l’estat del trànsit a Catalunya ací.

Mobilitzacions al País Valencià

També hi ha mobilitzacions al País Valencià. En aquest cas, la més gran de totes és a laN-330, a l’altura de Castellfabib (Racó d’Ademús), on hi ha prop de trenta quilòmetres de retencions, segons la Direcció General de Trànsit (DGT) espanyol. També n’hi ha a Peníscola (Baix Maestrat), a la N-340, en direcció Barcelona.

Què reclamen, els pagesos?

Aquest és el quart dia consecutiu de protestes dels pagesos, que van començar dimarts a diferents punts de les carreteres catalanes i van continuar dimecres i ahir a Barcelona. Al matí, un centenar de pagesos amb trenta tractors han rebut la vice-presidenta del govern, Laura Vilagrà, a Casserres (Berguedà) per continuar pressionant l’executiu.

Els pagesos reclamen a l’administració pública solucions urgents per la situació greu que viu el sector. Hi ha hagut una baixada de la producció arran de la sequera, els preus en origen també han baixat i es queixen que s’ha instaurat una burocràcia excessiva que implica temps i augment de despeses per als ramaders i agricultors.

Unió de Pagesos denuncia que s’incompleix la llei espanyola de la cadena alimentària i que no es fa res per reforçar el paper dels productors, atès que el Ministeri d’Agricultura espanyol, encapçalat per Fernando Miranda, ha d’establir els criteris per a determinar els costs de producció i aconseguir que els preus en origen se situïn per damunt de les despeses. També es queixen que el pla estratègic espanyol de la PAC és mal dissenyat perquè no afavoreix els pagesos professionals ni compensa les noves càrregues burocràtiques i ambientals que imposa, i que convé adaptar-la a la realitat mediterrània.

Què han assolit?

Ara per ara, els pagesos han assolit d’arrencar al parlament compromisos sobre l’aigua, ajuts i burocràcia, després d’haver-se reunit ahir amb la presidenta del parlament, Anna Erra.

Concretament, han aconseguit un acord amb la majoria dels grups parlamentaris perquè la cambra aprovi per la via d’urgència una resolució amb tres compromisos: fer una revisió tècnica de les restriccions d’aigua aplicades a tota la casuística de la pagesia, agilitar el pagament dels ajuts pendents del sector i treballar conjuntament amb més administracions governamentals i legislatives per impulsar “la racionalització de la burocràcia i l’acompanyament administratiu”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor