Pagesos catalans del nord i del sud tallaran avui els passos del Pirineu, però no aïllaran Andorra

VilaWeb
Redacció
02.06.2024 - 21:40
Actualització: 03.06.2024 - 09:11

Pagesos catalans, tant del nord com del sud de la frontera tallaran avui els principals passos del Pirineu per pressionar les institucions europees amb vista a les eleccions de diumenge i reclamar mesures per a millorar la seguretat alimentària del bloc i enfortir el sector primari, com ara el reforç de les clàusules mirall (és a dir, que es demanin els mateixos requisits als productes conreats al bloc que als importats d’unes altres parts del món) i que s’eliminin els imposts a l’energia que ara com ara s’apliquen als productors agraris.

Qui participarà en la protesta?

A la protesta, encapçalada per Revolta Pagesa, també hi participarà el Moviment Independent Francès, a banda de pagesos catalans i occitans a títol individual. L’acció també ha rebut el suport d’organitzacions independentistes, com ara l’Assemblea Nacional Catalana (ANC).

Tanmateix, no hi participarà Unió de Pagesos, el sindicat amb representació majoritària a Catalunya. En un comunicat publicat dimecres, el grup va dir que no era legítim mobilitzar-se en plena campanya electoral i va optar per unes altres mesures que ajudessin a resoldre la situació dels pagesos. A més, va titllar els col·lectius organitzadors de la mobilització –nascuts de l’onada de protestes dels pagesos d’aquest hivern i no afiliats amb les organitzacions tradicionals del sector– “d’asindicals o antisindicals”. “Allà on no et volen, és millor no anar-hi”, va explicar el coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball.

En altres zones del Pirineu hi participaran una quinzena d’associacions agràries basques i d’uns quants punts de l’estat espanyol (com ara l’Aragó, Navarra, Castella-la Manxa i Castella i Lleó), vehiculades per la Unió d’Associacions del Sector Primari Independents, o Unaspi.

Com serà la mobilització?

La idea dels organitzadors, que han reivindicat la mobilització com a “històrica” i “sense precedents”, és tallar uns quants dels passos del Pirineu que connecten la frontera administrativa entre l’estat espanyol i l’estat francès. Són, al país, el pas del Pertús (per on passa la AP-7), el Coll d’Ares, el pas de la Seu d’Urgell i el pas de Bossòst, a l’Aran. A l’Aragó, es tallaran també els passos de Sallent de Gállego i de Canfranc. Al País Basc, finalment, els pagesos tallaran el pas d’Irun.

És previst que els talls comencin a les deu del matí i que durin unes vint-i-quatre hores, si bé els organitzadors no descarten que s’allarguin més. “No ens aturarem fins a aconseguir les nostres reivindicacions”, van dir al maig. Es tracta, segons que explica Revolta Pagesa, de la primera protesta que agermana agricultors d’una banda i l’altra del Pirineu.

La part més polèmica de l’acció era la que prometia aïllar les entrades a Andorra. El govern andorrà ha protestat pel que considera una acció que no té sentit, car ells no formen part de la Unió Europea. Finalment, els pagesos tallaran la N-145 que connecta amb la Seu d’Urgell, però mantindran obert l’accés al Pas de la Casa, que connecta amb l’Alta Cerdanya.

Què demanen els manifestants?

El portaveu de Revolta Pagesa, Arnau Rubio, explica que l’objectiu és fer pressió amb vista a les eleccions europees de diumenge per a millorar les condicions del sector i reforçar la seguretat alimentària del bloc.

En un comunicat llegit davant la premsa a mitjan maig, Revolta Pagesa explicà que “la demostrada immobilitat dels governs autonòmics estatals i europeus des del començament de les mobilitzacions i la seva falta de compromís, implicació i mesures concretes” havia empès els pagesos a crear un bloc unitari en defensa del sector primari.

Una de les reivindicacions principals dels organitzadors és que la UE apliqui les anomenades “clàusules mirall” perquè els productes que s’importin al bloc compleixin les mateixes normatives que els conreats ací. En absència d’aquestes clàusules, els productors del país denuncien que tenen un desavantatge competitiu respecte dels productes d’uns altres països en què els estàndards ambientals, per posar un exemple, són menys exigents.

Revolta Pagesa també demana que s’eliminin els imposts sobre els hidrocarburs, el gas i l’electricitat per als productors agraris, com ja s’ha fet en uns altres sectors. El col·lectiu també vol que es millorin les lleis de cadena alimentària en l’àmbit català i que s’apliqui de manera efectiva la llei de preferència de productes locals. Alhora, demana tant al govern francès com a l’espanyol que engeguin negociacions per a abordar les seves demandes i trobar-hi solucions que els pagesos puguin considerar satisfactòries.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Ajuda VilaWeb