06.08.2022 - 10:44
|
Actualització: 06.08.2022 - 11:27
A Barcelona, hi ha empadronades 1.639.981 persones el primer de gener de 2022. Això és un 1,2% menys que l’any passat i és el segon any de davallada. L’Oficina Municipal de Dades (OMD) ho atribueix a la mortalitat de la covid-19 i a la migració. En total, la capital catalana té 16.000 ciutadans censats menys que l’any passat. Tot i això, l’oficina precisa que la xifra es manté en els nivells més alts d’aquestes tres darreres dècades. La natalitat se situa al set per mil i marca el segon valor més baix d’ençà de la guerra del 1936-1939. Malgrat la pandèmia, el nombre de centenaris no es va reduir. El 2021 n’hi havia 864 i ara n’hi ha 931, el 83% són dones.
“Tenim una piràmide d’edats molt pròpia de les societats desenvolupades, amb unes bases cada vegada més petites i en retrocés”, indica la responsable del departament d’estatística i difusió de l’OMD de l’Ajuntament de Barcelona, Maria Jesús Calvo.
El nombre de persones més joves de 15 anys és el 12,7% i el nombre de gent més gran de 65 anys, el 21,3%. En conjunt, aquesta estructura d’edats fa que la mitjana sigui de 44,2 anys. “Això és un màxim històric. Mai a la ciutat hi havia hagut una edat mitjana tan alta”, afegeix Calvo.
La mortalitat recupera el nivell pre-pandèmic
La mortalitat s’ha situat una altra vegada en les xifres prèvies a la pandèmia. “Estem en 15.500 persones mortes, que és la mitjana de la darrera dècada”, assenyala. Quant a la natalitat, continua caient. El 2021 només van néixer 11.500 nadons a la ciutat. La taxa de natalitat, del set per mil, és el segon valor més baix d’ençà de la guerra del 1936-1939. “Això vol dir que estem en les generacions menys fecundes de la història”, analitza Calvo.
Més naixements fora de la ciutat
Per tercer any consecutiu, hi ha més gent empadronada a Barcelona que no ha nascut a la ciutat. Els nascuts a Barcelona representen el 48,8% i els nascuts fora, el 51%. El nombre de censats a Barcelona que han nascut a Catalunya és el 7%, i a l’estat espanyol, el 15%.
Dels nascuts a l’estranger, els llocs de naixement més habituals són l’Argentina, el Perú, Colòmbia, Veneçuela, el Paquistan, Itàlia i l’Equador. Tots aquests països tenen més de 20.000 persones censades. Quant a la nacionalitat, feia set anys que hi havia un creixement ininterromput d’estrangers, però enguany ha caigut un 2,1%.
Hi ha 176 nacionalitats representades a Barcelona, tres menys que l’any passat. Enguany hi han entrat la República de Kiribati, la República de Vanuatu i les Comores i han sortit del cens Corea del Sud, Corea del Nord, el Sudan del Sud, Lesotho i Sant Vicenç i les Granadines.
Puja el nivell formatiu a la ciutat
Com més va hi ha més gent empadronada que té una titulació universitària o de grau superior. Entre la població de 16 anys o més, el 36% de les dones i el 33,1% dels homes tenen aquesta titulació. “Com ja hem vist més vegades, hi ha una escletxa de gènere a favor de les dones”, valora la responsable del departament d’Estatística i difusió de l’OMD.
Noms més posats
Quant als noms més posats als infants nascuts a Barcelona, els de nena són Sofia, Emma, Martina, Olívia, Júlia, Mia i Ona. I els de nen són Pol, Mateo, Marc, Bruno, Èric, Leo, Pau, Àlex, Nil i Jan.