12.05.2024 - 22:37
|
Actualització: 13.05.2024 - 16:18
Les eleccions de Catalunya d’aquest 12 de maig han deixat un parlament molt fragmentat. Cap partit no s’ha acostat a la majoria absoluta de 68 escons i, per tant, els pactes postelectorals seran clau per a la governabilitat.
Tenint en compte l’experiència d’aquests darrers anys i tot allò que s’ha dit en la campanya, hi ha tres pactes possibles. El primer, repetir el tripartit d’esquerres que ja va governar entre el 2003 i el 2010. PSC, ERC i els Comuns Sumar tenen 68 diputats. Aquesta seria l’única possibilitat de majoria absoluta ara mateix, per bé que si perdessin un diputat en el vot exterior la suma ja no seria possible.
L’altre pacte més probable és entre partits independentistes. A hores d’ara, es trobaria lluny de la majoria absoluta. Entre Junts, ERC i la CUP obtenen 59 diputats, molt lluny dels 74 que tenien el 2021.
Finalment, el tercer pacte possible és l’acord entre els partits que van donar el govern de l’Ajuntament de Barcelona a Jaume Collboni. El PSC, el PP i Comuns Sumar tindrien plegats 63 diputats, 5 menys que la majoria necessària per a governar. En aquest cas seria necessària l’abstenció de Vox perquè es pogués tirar endavant la investidura.
L’altra suma possible és l’anomenada “sociovergència”, per bé que Carles Puigdemont ha negat aquesta possibilitat durant la campanya. La suma del PSC i Junts seria de 77 diputats, molt superior a la majoria absoluta.
[MAPA] Quin ha estat el resultat de l’independentisme a cada municipi? I carrer