“Pensàvem que acatarien el 25% per la porta del darrere i ho han fet per la del davant”: indignació pel pacte sobre la immersió

  • Les entitats de defensa de la immersió lingüística reben amb estupefacció i enuig l'acord que reconeix legalment el castellà com a llengua d'ús a l'escola l'endemà de la vaga que demanava protegir el català

VilaWeb
Redacció
25.03.2022 - 15:03
Actualització: 25.03.2022 - 16:03

La modificació de la llei de política lingüística per a adequar-la a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que imposa un mínim del 25% de castellà a les classes ha caigut com una galleda d’aigua freda a les entitats que defensen la immersió lingüística i les xarxes s’han omplert de crítiques contra l’acord. El pacte dels partits del govern –ERC i Junts– amb el PSC i els comuns reconeix que el castellà també pot ser utilitzat com a llengua d’ensenyament més enllà de l’assignatura de llengua castellana; que ha de tenir una presència garantida, sense parlar de percentatges. A més, se suprimeix la indicació que els alumnes nouvinguts tinguin un suport especial i addicional d’ensenyament del català, com es fa a les aules d’acollida.

“La sensació és d’indignació absoluta”, diu Iolanda Segura, portaveu nacional USTEC·STEs (IAC), que ho veu un atac flagrant a la immersió lingüística i acusa directament el Departament d’Educació: “Per la manera d’actuar i les declaracions del conseller Gonzàlez-Cambray ja vèiem que acatarien la sentència per la porta del darrere, però al final l’han acatada per la del davant.” Que l’acord s’hagi fet públic l’endemà de la vaga educativa que demanava al govern de defensar la immersió lingüística fa encara més profunda la ferida i la distància entre les entitats i els representants públics. Però alhora Segura remarca que mostra la importància de la mobilització.

“Ens vam manifestar a favor d’aplicar la immersió lingüística de veritat i, l’endemà, el govern que va mirar de vampiritzar la mobilització, anuncia un acord que feia dos mesos que preparaven per a flexibilitzar la immersió i adaptar-la a cada context sociolingüístic. Justament, si s’aplica o no segons el context, el que es fa és liquidar-la.” Ho denuncia Gerard Furest, coordinador de la comissió de Llengua de la sectorial d’Educació de la Intersindical CSC, que també es posa les mans al cap per la desaparició de la referència a les aules d’acollida: “Si es permet que els alumnes nouvinguts no s’integrin en català, es rebenta la vehicularitat del català perquè hi haurà alumnes que no podran seguir la classe i s’acabarà fent en castellà.”

I afegeix: “Que les classes populars, nouvingudes o d’aquí, puguin deixar de tenir accés a la llengua em sembla d’una gravetat absoluta.” Per tot plegat, anuncia que la Intersindical convocarà noves mobilitzacions en contra de la modificació de la llei. La Plataforma per la Llengua ha piulat que està “totalment en contra” de la modificació. “El model d’escola en català necessita reforç, no retallades”, diuen.

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), un dels convocants de la vaga d’ahir, també carrega amb força contra l’acord, i en responsabilitza especialment ERC i Junts. “Per col·laboracionisme, per vendre’s a l’espanyolisme i, sobretot, per traïdors a la llengua a l’escola i a tot el país”, diu Marta Daviu, portaveu nacional. A la crítica contra els partits del govern, que també estenen al PSC i els comuns –i els tracta d’espanyolistes–, n’hi afegeix una altra per la “hipocresia i opacitat” com s’ha tancat l’acord: “Han pactat amb l’espanyolisme a porta tancada i han entrat una modificació de llei que destrueix el català el mateix dia que diu sumar-se a les mobilitzacions contra la sentència.”

I afegeix: “S’han omplert la boca de consens i ara tanquen coses d’esquena fins i tot a partits independentistes i que defensen la llengua com la CUP? Sense ni tan sols escoltar els sindicats que érem ahir als carrers!” La manca de consens és una crítica que comparteix Ferran Piqué, president de la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC). “Que ho vulguin aprovar per lectura única evidencia la poca transparència de tot plegat”, diu.

Troba que és “l’enèsim despropòsit del govern” i que no hi ha cap coherència entre allò que diuen i allò que fan: “Deien que no acatarien la sentència i ara modifiquen la llei justament per a complir-la.” Per tot plegat, deixa clar: “Si es pensaven que fent això l’endemà d’una vaga històrica serviria perquè romanguéssim impassibles, s’equivoquen. Serem, ara més que mai, a l’avantguarda de la defensa del català.”

L’Assemblea Groga –que aplega estudiants, professors i famílies en defensa de l’escola pública– també assenyala la incoherència dels representants públics: “Del no acatarem i assumirem les responsabilitats a petar-se la immersió lingüística!”

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) han dit que estan decebuts i preocupats pel paper d’ERC i Junts. “Avui es fa un altre pas enrere”, han escrit. I la presidenta de l’organització, Elisenda Paluzie, ha publicat un missatge en què compara l’actual llei de política lingüística i la modificació pactada. “Només hi veig canvis que reforcen la vehicularitat del castellà. Això què coi blinda? Enèsima jugada mestra en què perdem bous i esquelles”, escriu.

D’altra banda, la mateixa ANC, en un comunicat, ha lamentat que el govern no encapçali la defensa del català. “El govern de Catalunya ha d’encapçalar la defensa de la llengua catalana a l’ensenyament recollida a la Llei de política lingüística vigent. I no modificar-la per introduir la vehicularitat del castellà imposada per sentències, convertint en llei catalana el que ara és imposició espanyola”, assegura.

Crítiques del món de la cultura

Més enllà dels sindicats i les entitats en defensa del català, diverses personalitats del món de la cultura i la comunicació han criticat l’acord a les xarxes socials. El cantant Lluís Llach ha publicat uns quants missatges i, en resposta a un piulet de Junts anunciant el pacte, ha dit que avui era “un dia de vergonya nacional”. També ha escrit: “Caldrà buscar nous camins on no calguin les paraules, si més no les d’aquests que ens mal governen.”

El dibuixant Joan Turu, que va il·lustrar la campanya de Som Escola a favor de la immersió lingüística, ha piulat una fotografia del seu cartell bo i estripat. “Quan em van proposar de fer el cartell de ‘l’escola en català’ em va generar molts dubtes… avui tinc clar que va ser una cagada acceptar l’encàrrec”, escriu.

L’escriptor Melcior Comes ha escrit “ni els del 155 van arribar tan lluny”; i Manel Ollé: “Que no ens hem mirat la lletra petita, que no ens cal patir mentre governin els partits independentistes, que està blindat, que cal garantir la convivència (cínica catalana), que acompanyaran els…”

https://twitter.com/mnlolle/status/1507036689017061388

L’humorista Òscar Andreu ha ironitzat sobre el propòsit del govern que presideix Pere Aragonès: “Si l’objectiu del govern independentista amb majoria de vots i escons independentistes era no fer la independència, petar-se la immersió, pactar amb els nacionalistes espanyols i fer uns Jocs Olímpics d’Hivern que no vol ningú, crec que ho estan fent molt bé. Felicitats!”

El president de la secció filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, Nicolau Dols, ha escrit: “No ho entenc o ho entenc massa. És un dia trist.” I tot seguit ha citat un fragment del poema “Indesinenter”, de Salvador Espriu.

El fotoperiodista Jordi Borràs ha piulat una fotografia d’un cartell en què es llegeix “la immersió es defensa amb ungles i dents”. “I tot el que no sigui això és una estafa #EscolaEnCatalà“, ha afegit.

Natza Farré, periodista i membre de la junta d’Òmnium Cultural, diu que no se’n sap avenir. “Quan et pensaves que amb els Jocs Olímpics d’Hivern en tenien prou… arriba el castellà”, ha escrit.

David Caño, poeta i representant de l’USTEC, apunta al conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray: “Abans-d’ahir deia que blindaria la immersió lingüística. Ahir que s’afegia a la vaga amb fotografia inclosa d’Esquerra, i avui això. Enteneu ara el malestar de la comunitat educativa, les vagues i les peticions de dimissió?”

L’escriptora Eva Piquer diu, directament, que no entén res. I l’humorista Tomàs Fuentes apunta: “Van quedar quatre contenidors per cremar.”

L’actor Biel Duran, també s’ha afegit a les crítiques. “Algú m’haurà d’explicar això d’avui molt a poc a poc…”, ha piulat.

Per la seva banda, el professor del CSMIB Amadeu Corbera ha lamentat en una piulada que “de fer la independència el 2017 a carregar-se la immersió lingüística el 2022. Ni a les Balears hem reculat tant.”

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor