MINUT A MINUT

[EN DIRECTE] Totes les reaccions sobre l’acord entre Junts i el PSOE

VilaWeb

Redacció

09.11.2023 - 21:30

Junts per Catalunya i el PSOE han arribat a un acord per a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. El text final, que s’ha endarrerit uns quants dies, inclou la llei d’amnistia per als represaliats independentistes. El PSOE el volia presentar la setmana passada, però Junts va demanar de negociar més per incloure-hi també els casos de lawfare.

 

Seguiu a continuació les darreres informacions actualitzades sobre el pacte.

21.26h

Yanis Varoufakis es manifesta en favor de l'amnistia

L'ex-polític i economista ha reaccionat a l'acord entre Junts i PSOE en un piulet: "Algú ho anomena un acord sòrdid. Jo no. Per una raó senzilla: Cap polític hauria de ser MAI empresonat per campanyes polítiques que haurien de ser legals en qualsevol democràcia. Els separatistes catalans mai haurien d'haver estat jutjats", ha afirmat.

20.38h

Carlos Mazón lamenta l'acord Junts-PSOE: "No consentirem que trepitgin la nostra història"

El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha assegurat que l'acord subscrit entre PSOE i Junts per a la investidura de Pedro Sánchez trenca la igualtat entre els ciutadans, l'equitat entre regions i la solidaritat entre totes les autonomies que conformem l'estat espanyol. A més, ha lamentat que, a parer seu, el pacte confirmi la ruptura dels valors constitucionals que els espanyols van acordar en 1978.

En una declaració institucional emesa aquesta tarda, el cap del Consell ha considerat que l'acord dinamita els acords que tots ens vam donar i canvia completament les regles del joc.

Finalment, Mazón ha subratllat que el govern del País Valencià no consentirà que Sánchez "trepitgi la nostra història". “Reivindicarem, siga on siga i on faça falta, la igualtat de tracte, la igualtat entre les autonomies”, ha assegurat.

14.42h

Puigdemont no accepta preguntes de la premsa

· Puigdemont acaba la seva declaració i marxa sense acceptar preguntes de la premsa. El negociador del PSOE, Santos Cerdán, sí que ha contestat preguntes sobre el pacte.

14.33h

Puigdemont marca distàncies amb els acords anteriors

· "Per a arribar fins aquí no hem hagut de girar full. No hem hagut de fer allò que alguns encara pretenen, ni hem assumit que hàgim comès cap delicte. No ens ha calgut demanar perdó, mantenim la posició. I és des d'aquesta posició que ens comprometem a un procés de negociació, no pas de mer diàleg —que és una cosa que hem demanat de diferenciar—", ha dit Puigdemont. I això, ha dit, fa que mentre es produeixin avenços, Junts complirà els compromisos. "Però ho farem en un context i condicions que malgrat les diferències de mida i de poder, podrem asseure'ns en una taula de reconeixement mutu", diu.

14.30h

L'estabilitat de Sánchez dependrà del compliment dels acords

· "L'estabilitat del govern sorgirà i penjarà d'una negociació permanent que tingui resultats i que es vagin complint al llarg de la legislatura", ha dit Puigdemont, que ho ha diferenciat de la manera de procedir durant la legislatura anterior: "S'haurà de guanyar l'estabilitat acord a acord. Sense el compliment, la legislatura no té cap recorregut."

14.24h

Els integrants de la negociació ja han estat definits

· "Portem massa anys d'incompliments i ensarronades perquè ara no ens pensem que ens ensarronaran només perquè necessiten els nostres vots", diu. Per això, diu que han pactat un mecanisme de verificació independent i internacional. "Una tercera part que sigui sempre present en les converses, que acompanyi el procés de negociació i que verifiqui el compliment dels acords." Les converses, diu, no es podran dur a terme a l'estat espanyol perquè ell hi vol participar. A més, diu que PSOE i Junts ja han pactat els noms dels participants en les negociacions. "Han de treballar amb la mínima pressió i exposició, de manera que ha de tenir un mínim protagonisme públic i una gran responsabilitat interna", ha dit. Es reuniran per primera vegada aquest mateix mes de novembre.

14.17h

La distància entre el PSOE i Junts

· "Reconèixer el problema real era indispensable", diu Puigdemont, que destaca que el document signat suposa un canvi d'enfocament en la "narrativa oficial que hem sentit fins ara". "Sense això, cap dels assoliments no podrà resistir el pas del temps", avisa.

"És innegable que les relacions entre el PSOE i Junts no convida a l'entusiasme ni la confiança, no faríem cap favor negant l'evidència", reconeix. Per això, remarca la importància que els dos partits verbalitzen la distància de les quals parteixin. Un dels elements que els separa és la criminalització de l'independentisme, per això, diu, calia complir dues condicions prèvies: l'eliminació de l'independentisme com a objectiu de cossos de seguretat de l'estat i a l'informe sobre terrorisme de l'Europol. Això, diu, afavorirà la relació, però reconeix: "No són garanties absolutes que la lawfare no es continuï usant per a buscar noves incriminacions." Per això, destaca que les comissions d'investigació de l'Operació Catalunya i del Catalangate permetran de posar llum als diferents casos de guerra bruta contra l'independentisme.

14.16h

L'origen del conflicte

· Puigdemont destaca que el document estableix l'origen del conflicte polític entre Catalunya i Espanya ve dels Decrets de Nova planta, que "liquida la sobirania històrica que teníem".

14.14h

L'amnistia inclou la lawfare

· Remarca que en l'acord Junts fa constar que defensa la legitimitat del referèndum del Primer d'octubre i de la declaració d'independència de fa sis anys. A més, diu que s'inclou una llei d'amnistia "amb la voluntat compartida de no deixar-ne fora ningú que hagi patit repressió en la forma que sigui per la mera voluntat de voler la independència de Catalunya". A més, diu que s'inclourà les víctimes de la lawfare, que es definiran a partir de comissions d'investigació.

14.12h

Puigdemont parla d'una etapa inèdita

· Puigdemont reconeix: "No tenim res més a celebrar que la posada en marxa d'un procés de negociació, assumint que per si mateix no resol res." Ara bé, diu que s'entra "en una etapa inèdita, que caldrà saber explorar i explotar". "Una etapa i ambició de la qual dependrà de nosaltres, de la capacitat que tinguem d'emprar les eines que ens hem dotat", diu.

A més, remarca que l'acord diu que la veu del poble de Catalunya l'exerceix el Parlament de Catalunya. "Quan el parlament parla, declara i aprova, és el poble de cat el que parla, declara i aprova. Així ha quedat explicitat a l'acord d'avui: els únics límits els posa el parlament."

14.05h

Junts ha pactat començar una negociació política

· Puigdemont diu que han pactat amb el PSOE un acord marc on s'accepten les condicions per a començar una negociació política en els termes que reclamava, i amb un objectiu compartit: "Que compleixi les condicions per a resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya." Segons que ha dit, durant els darrers dos mesos han treballat sobre les condicions fixades a la conferència que va fer a principis de setembre, i ha remarcat que era important que s'assumís "que cal afrontar la resolució del conflicte en termes diferents dels de la legislatura passada". "Per a fer el mateix que s'ha fet i dir el mateix que s'ha fet en aquests 4 anys junts no fa cap falta", ha dit.

13.58h

Carles Puigdemont explica l'acord

· El president Carles Puigdemont compareix des de Brussel·les per a explicar l'acord amb el PSOE. Abans, ja l'ha explicat el negociador socialista, el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán.

12.52h

Els següents passos perquè Junts avali el pacte

· L'executiva de Junts es reunirà a les 15.00 de manera semipresencial per a avaluar el pacte ja signat, segons que ha pogut saber VilaWeb. Demà a les 19.00 el consell nacional es reunirà telemàticament i es preveu que la consulta als militants serà el cap de setmana.

12.25h

La direcció de Junts es reuneix a Brussel·les

· Els membres de la permanent de Junts que han viatjat a Brussel·les ara com ara són reunits al Parlament Europeu, segons fonts del partit.

12.20h

El reconeixement nacional de Catalunya resta pendent de pactar

· "El reconeixement de Catalunya com a nació ha estat un dels debats importants [durant la negociació]", ha dit Santos Cerdán, i ha recordat que la constitució espanyola ja parlava de nacionalitats. "És una de les coses en què hem de continuar treballant." Per fer-ho, han acordat que constituiran unes taules de treball que es reuniran durant els quatre anys de la legislatura.

"El que hem fet és un acord polític i un acord sobre la llei d'amnistia. En aquest acord polític s'ha establert una metodologia de treball, en què hi haurà les taules per a parlar dels temes de més influència sobre el ciutadà, com ara Rodalia, però també la identitat de Catalunya. Són taules de treball en què començarem a treballar, cadascú amb les seves posicions", ha explicat.

12.14h

"Estem segurs que la llei d'amnistia és constitucional"

· Cerdán diu que confia que el Tribunal Constitucional espanyol avalarà la llei d'amnistia, que presentaran aquests dies vinents al congrés espanyol.

12.10h

La llei d'amnistia es presentarà més endavant

· Santos Cerdán diu que la llei d'amnistia ja s'ha acordat, però que si no es presenta encara és perquè hi han de donar el vist-i-plau tots els grups polítics que la presentaran al congrés espanyol. En el text final, hi ha influït l'obertura d'una investigació per terrorisme a Carles Puigdemont per l'organització del Tsunami Democràtic. "El que ha passat aquesta setmana ha convidat Junts a fer una relectura del document que havíem pactat i a revisar-lo", ha dit Cerdán.

12.08h

"No és un acord d'investidura, és un acord de legislatura"

· El secretari d'organització del PSOE destaca que l'acord amb Junts no es limita a la investidura de Pedro Sánchez, sinó que es compromet a una estabilitat parlamentària al govern espanyol durant els quatre anys de la legislatura.

12.04h

El PSOE diu que està disposat a fer passos per resoldre el conflicte polític

· "És un acord que constitueix una oportunitat històrica per a resoldre un conflicte que només es pot resoldre des de la política", ha reconegut Cerdán. Destaca que és un acord entre organitzacions amb discrepàncies polítiques, però que poden trobar punts d'acord, i remarca que permet d'engegar un nou govern progressista.

"Han passat sis anys d'ençà del 2017 i el conflicte de fons de Catalunya continua sense haver-se resolt", ha dit, i ha afegit que estaven disposats a fer passos per solucionar-lo. "És hora de concedir a la societat catalana i a la resta de l'espanyola un nou horitzó", ha dit.

12.02h

Santos Cerdán compareix per explicar l'acord

· El secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, explica l'acord en una compareixença a Brussel·les.

11.46h

Acord de legislatura

· Al començament del document filtrat es diu que és un acord per a obrir "una nova etapa i contribuir a resoldre el conflicte històric sobre el futur polític de Catalunya", i per a "procurar la governabilitat durant la XV legislatura" espanyola.

11.38h

Junts i el PSOE pacten un mecanisme internacional per a verificar l'acord

· Segons un document de l'acord filtrat, el qual VilaWeb no ha pogut pas confirmar, es constaten les discrepàncies i la desconfiança entre el PSOE i Junts. Per això, han pactat de "dotar-se d'un mecanisme entre totes dues organitzacions, internacional, que tingui les funcions d'acompanyar, verificar i fer el seguiment de tot el procés de negociació i dels acords entre totes dues formacions als quals s'arribi".

En aquest marc s'hauran d'acordar la metodologia de la negociació i els continguts dels acords a negociar "a partir de les aspiracions de la societat catalana i de les demandes de les seves institucions". La primera reunió es farà al novembre i s'hi proposarà, entre més qüestions, el reconeixement nacional de Catalunya.

El document avança que Junts proposarà de fer un referèndum d'autodeterminació acollint-se a l'article 92 de la constitució espanyola, que fa referència a la convocatòria de referèndums. El PSOE, en canvi, proposarà el desenvolupament dels mecanismes previstos a l'estatut.

A la reunió també es tractaran els dèficits i les limitacions de l'autogovern.

11.31h

Junts i el PSOE ja han signat l'acord

· Junts per Catalunya ha confirmat en un comunicat que ja ha signat el pacte amb el PSOE. L'han signat el secretari general de Junts, Jordi Turull, i el d'organització del PSOE, Santos Cerdán.

El president Carles Puigdemont compareixerà a les 14.00 a Brussel·les per explicar l'acord.

10.43h

La intromissió del comissari europeu Didier Reynders

· Ahir la Comissió Europea va intercedir en el debat sobre l'amnistia, que ha polaritzat la política espanyola i ha causat protestes davant les seus del PSOE convocades per l'extrema dreta. El comissari de Justícia europeu, Didier Reynders, va enviar una carta al govern espanyol en funcions en què demanava informació sobre la llei d'amnistia que es negociava. El ministre de la Presidència espanyol, Félix Bolaños, li va respondre que la llei d'amnistia encara no existia i que, en tot cas, no depenia pas del govern espanyol, que estava en funcions i no podia presentar lleis, sinó dels grups parlamentaris.

10.36h

És possible que avui encara no se sàpiga el text de l'amnistia

· Tot sembla indicar que la versió final de la llei d’amnistia no es presentarà en públic per Junts i el PSOE sinó que es farà en una altra cerimònia, possiblement la setmana vinent, amb la participació de tots els partits polítics que l’han pactada.

10.27h

La lawfare ha encallat la llei d'amnistia aquests darrers dies

· El contingut de la llei d'amnistia ha centrat els darrers dies de converses, durant els quals els negociadors del PSOE s'han establert a Brussel·les, perquè no incloïa tots els casos que Junts volia. En concret, la discrepància era en relació amb els casos de lawfare, l'ús polític del sistema judicial per a castigar individus concrets.

10.11h

Darrers serrells pendents de tancar

· Junts i el PSOE tenen previst de negociar els darrers serrells de l'acord durant aquest matí, però les qüestions de fons ja estan pactades. No tan sols quant a la llei d’amnistia, sinó també en relació amb l’acord polític que subscriuran totes dues formacions i el mecanisme de verificació d’aquest acord.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor