‘Al PACMA som partidaris de la llei d’avortament de terminis; fins i tot s’hauria d’estudiar si es pot ampliar’

  • El PACMA s’entrebanca amb les propostes més enllà de l’animalisme en el tram final de campanya

VilaWeb

Text

Arnau Lleonart i Fernàndez

25.04.2019 - 21:50
Actualització: 26.04.2019 - 12:10

Segons el CIS, el PACMA té possibilitat d’aconseguir dos diputats per primera vegada en setze anys d’història. Són Nacho Pascual i Raquel Aguilar, els caps de llista per Barcelona i València el 28-A. Aguilar, enginyera agrònoma, és també la candidata del partit a les Corts. Pascual es presenta a les eleccions municipals de Girona i és àrbitre d’handbol a la lliga ASOBAL i a competicions europees. ‘Com a àrbitre has d’aguantar pressió i insults, però veig que la política és pitjor’, diu. Fa referència a la polèmica que es va encendre per les seves paraules sobre l’avortament a Eldiario.es: ‘Defensem els drets de tots els éssers que senten; a partir d’un determinat moment de la gestació el fetus ja sent i pateix. Aquí hi ha el conflicte.’ Pascual diu a VilaWeb que lamenta que la frase s’hagi tret de context. I afegeix que va constatar que hi ha un debat respecte del món animalista, però no va qüestionar ni el dret d’avortament ni la llei de terminis establerta.

Més enllà de l’animalisme, el PACMA ha fet una campanya en oposició a Vox. Es reivindiquen com una força antiracista, defensora dels drets LGTBI i feminista, però ha rebut crítiques perquè al programa no esmena qüestions com l’avortament i els ventres de lloguer. Pascual se’n defensa: si la qüestió de l’avortament no apareix al programa és perquè no anem contra la llei actual. ‘És clar que som partidaris de la llei de terminis establerta; fins i tot s’hauria d’estudiar si es pot ampliar’, diu. Afegeix que el debat sobre la capacitat de sentir dels animals –humans i no humans, precisa– el tenen present en polítiques de tota mena, no únicament en la qüestió de l’avortament. ‘Ens agradaria que ningú no haguera d’arribar a eixe punt, però no som contraris a l’avortament. Les dones han de tenir la llibertat de decidir què fan en el cas de no voler tenir un fill’, diu Raquel Aguilar.

‘El PACMA ha passat de ser un partit simpàtic a ser un partit que molesta perquè posa contra les cordes el sistema antropocèntric que cap altre partit no vol combatre’, denuncia Nacho Pascual. I apunta directament a ‘pàgines afins a Podem’ d’haver difós notícies falses amb atacs coordinats. Alhora, s’han trobat que Podem, però també Ciutadans i més partits, han incorporat propostes animalistes en els programes. ‘Aquests dies veiem tothom fent-se fotos amb els gossets perquè s’han adonat que els drets dels animals interessen gran part de la població, però cap partit no ha estat prou valent fins ara per a posar sobre la taula la prohibició de la utilització d’espectacles públics com la tauromàquia’, diu Aguilar.

El programa electoral del partit es divideix en tres apartats: mesures animalistes, ecologistes i de justícia social. Tanmateix, la majoria de les crítiques que rep el partit és el silenci en qüestions centrals del debat polític, com el dret d’autodeterminació. Aguilar diu: ‘Cal dialogar i acabar la confrontació. Cal que es desbloqui la situació per parlar d’uns altres problemes.’ Tanmateix, el candidat per Barcelona matisa que si hi hagués un consens general sobre l’autodeterminació, el PACMA no s’hi oposaria. ‘Quin problema hi ha que la gent es pugui expressar?’, demana. El programa tampoc no diu res sobre el debat monarquia-república, però quan el rei espanyol anterior, Juan Carlos I, va abdicar, el PACMA va demanar un referèndum per a decidir el model d’estat.

Contra la caça, l’experimentació animal i la pirotècnia

La proposta central del PACMA és la llei general del benestar animal, una norma que engloba quaranta mesures animalistes amb l’objectiu d’unificar la legislació de protecció animal a tot l’estat espanyol. Dins hi podem trobar qüestions com la prohibició dels espectacles amb animals, l’esterilització obligatòria dels animals de companyia, la creació d’una fiscalia contra el maltractament animal i la prohibició de la caça. A més, el PACMA defensa de crear un sistema de salut públic per a animals de companyia –’hi ha un frau fiscal descontrolat, subvencions a la tauromàquia i a les macrogranges…’, respon Pascual quan li demanem com pagar-lo–, i la fi de l’experimentació animal. ‘Hi ha mètodes alternatius, com ara fer servir el big data d’epidèmies per a aconseguir informació i aplicar polítiques preventives, en comptes de gastar en medicaments’, diu Aguilar.

Entre les mesures ambientals, volen crear nous imposts per a gravar més les empreses contaminants, promoure una mobilitat sostenible, prohibir el fracking i les prospeccions petrolieres i frenar la desforestació. També proposen de prohibir la pirotècnia, mesura que la candidata valenciana matisaria. ‘No diem que es prohibeixi la mascletà a la plaça de l’Ajuntament, on la pirotècnia és controlada. Però no pot ser que a les falles cada dia i a totes hores, contínuament, sonen els petards’, diu Aguilar.

‘No donarem cap xec en blanc’

La polarització entre dos grans blocs –de dreta i d’esquerra– fa revalorar els possibles diputats del PACMA, que proposaran la llei general de benestar animal en canvi dels seus vots. ‘No tenim cap intenció de blocar les institucions, però tampoc no donarem cap xec en blanc’, avisa Pascual. Diu que estan disposats a parlar amb tots els partits que vulguin escoltar les seves propostes, llevat de Vox. ‘Parlem amb tothom, menys amb els nostàlgics i reaccionaris. Amb Vox no s’hi pacta, s’ha de combatre.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor