Un pacient denuncia que es neguen a atendre’l en català en un consultori de Beniparell

  • 'Què diu? No l'entenc', va respondre-li per telèfon una administrativa de la sanitat valenciana

VilaWeb

Redacció

22.07.2019 - 18:23

La Plataforma per la Llengua al País Valencià ha fet públic un nou cas de discriminació lingüística, aquest cop a l’Horta Sud. Dijous una administrativa del consultori auxiliar de Beniparell, que depèn de la conselleria de Sanitat, es va negar a atendre un pacient catalanoparlant, segons s’explica l’entitat en un comunicat.

El pacient va telefonar al centre de salut per preguntar en català per una analítica del seu pare. L’administrativa va exigir-li parlar en castellà. ‘Què diu? No l’entenc’, va respondre-li, segons el comunicat. Quan el pacient va reclamar el dret a parlar català ella va respondre que no l’entenia.

La Plataforma recorda que l’exigència de l’administrativa és il·legal, perquè no existeix cap obligació de parlar castellà. I considera que l’administrativa ‘va manifestar uns prejudicis lingüístics impropis d’una treballadora del sector públic de la Generalitat Valenciana.’ També considera extremadament urgent que es garanteixi la competència lingüística de totes les persones que atenen el públic a la sanitat pública. Per aquest motiu recomana a l’administrativa que atén les trucades que realitzi un curs de valencià.

El comunicat també recull les paraules del portaveu al País Valencià, Manel Carceller: ‘La discriminació en l’atenció sanitària a un pacient pel fet de parlar valencià és un cas d’incompliment de les obligacions d’una treballadora pública. No podem creure que una treballadora pública no entengui quatre paraules bàsiques en valencià. Ens trobem davant d’una clara discriminació per valencianofòbia, i això és tan greu com una per raó de raça, religió o política. Això és més evident quan la treballadora ha mantingut prèviament converses on el pacient parlava en valencià sense cap problema.’

Per últim, la Plataforma per la Llengua afirma que negar l’atenció sanitària a un ciutadà pel fet de parlar valencià és un cas de discriminació que vulnera la legalitat de l’Estatut valencià, la llei d’ús i ensenyament del valencià (LUEV) i fins i tot l’article 14 de la constitució espanyola.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor