12.06.2017 - 10:29
|
Actualització: 12.06.2017 - 13:38
Un 97% dels votants en el referèndum no vinculant celebrat ahir a Puerto Rico han optat per l’opció de convertir-se en un nou estat dels Estats Units. La participació, però, ha estat de només un 22% perquè l’oposició sobiranista ha boicotejat la convocatòria de la consulta per part del govern i l’ha titllada de ‘fracàs’. Els sobiranistes consideren que Puerto Rico viu una situació colonial i que cal acabar amb ella. Quan els tribunals dels Estats Units van obligar el govern de Puerto Rico a incloure l’estatus actual en la pregunta del referèndum els sobiranistes se’n van desvincular i van cridar la població a no participar en el referèndum.
Segons que explica el diari local El Nuevo Día, 499.860 electors han optat per aquesta opció, 7.727 s’han mostrat favorables a la independència respecte dels EUA i 6.764 s’han pronunciat a favor de mantenir l’actual estatus d’estat lliure associat. Aquest és el cinquè referèndum que celebra l’illa per a decidir el seu futur polític.
El governador de Puerto Rico, Ricardo Roselló, ha reivindicat que el resultat del referèndum és un ‘missatge fort i clar al món’ i ha assegurat que és un reclam d’igualtat de drets com a ciutadans nord-americans. Rosselló va guanyar les eleccions el novembre passat amb la promesa de convertir Puerto Rico en un nou estat dels EUA.
‘Ens correspon ara portar aquests resultats a Washington amb la força que representa el compliment d’un exercici democràtic, supervisat per una missió d’observadors nacionals i internacionals, que han validat el procés’, ha dit. El Congrés dels EUA és qui té la potestat de decidir l’estatus polític de Puerto Rico. No obstant això, la majoria republicana a la cambra no té la intenció de canviar la relació actual entre els EUA i Puerto Rico.
Puerto Rico ha estat sota la tutela de Washington des del 1898, quan va ser envaït al final de la guerra entre l’estat espanyol i els Estats Units. Encara que els illencs van rebre la ciutadania nord-americana el 1917, s’han mantingut en un estatus colonial en el qual gran part de l’economia del país depèn dels EUA.
Més informació