Ovidi a l’infinit

  • «Volent ser república, hem après a ser poble. No ens sentim hereus sinó desplaçats del règim del 78. El contrari d'una bomba és una carícia»

Martí Estruch Axmacher
04.12.2017 - 22:00
VilaWeb

Divendres 1 de desembre al Centre Cultural la Farinera del Clot de Barcelona. Entrades exhaurides. Dalt l’escenari, tres artistes i un periodista tot terreny inclassificable, reunits en assemblea permanent i insubornable: Mireia Vives (samarreta negra llisa), Borja Penalba (viure vol dir prendre partit), David Fernàndez (ulls d’Ovidi Montllor) i David Caño (ni muts ni a la gàbia). Tots quatre amb llaç groc al pit i bandera negra al cor. Van començar fa uns anys com a Ovidi al Cub (cup) i ara hi han incorporat la veu femenina.

Abans no sonin les primeres notes i badin cap boca, queda clar que la vetllada serà adoctrinadora o no serà. Només cal observar l’escenari. Un cartell a la paret reclama la llibertat dels presos polítics. D’una maleta entreoberta, en sobresurten un LP d’Ovidi Montllor a l’Olympia, una ampolla (segurament buida) de Jameson, el llibre Fuera de clase de Marina Garcés i Penúltimos días de Santiago Alba. A la dreta, una foto preciosa de l’Ovidi feta per Pilar Aymerich el 1969, sota una bufanda amb la llegenda ‘Omnia sunt communia’ (‘tot és de tots’). A l’esquerra, un número 155 ben vermell en 3D i una samarreta de ‘refugees welcome’. Darrere la taula on seuen els dos guitarristes i s’amaguen les ampolles plenes de Jameson, un cordill d’estendre on aniran penjant samarretes i més teixits subversius.

Aleshores comença l’espectacle, aquest Cuidem-nos d’Ovidi4 que heu d’atrapar si en teniu ocasió. Perquè us sentireu cuidats, perquè carregareu bateries, perquè veureu que la riuada ve de lluny i no s’aturarà, perquè les lluites i els somnis s’han de compartir. Són dues hores llargues de cançons i poemes, de textos bells i paraules punyents, força i energia, clam i reivindicació. Hi ha una invitació permanent a cuidar-nos i estimar-nos i ells quatre prediquen amb l’exemple compartint mirades de complicitat, gots i petons. Hi ha ordre dins el desordre i un mínim guió que no ofega la improvisació constant, com quan Penalba punteja l’himne del PP amb la guitarra o arrenca a ritme de blues i David Fernàndez el segueix. Són de l’escola de Rubianes: assajar és de covards. I són assemblearis.

Les cançons d’Ovidi Montllor fan d’esquelet (‘Faré vacances’, ‘Culminació’, ‘La fera ferotge’, ‘Serà un dia que durarà anys’), però la màgia i la bellesa estan en l’heterodoxa combinació de fonts i autors, presentada per un David Fernàndez capaç de condensar múltiples missatges en poques paraules i transmetre ràbia infinita sense odi aparent. Volent ser república, hem après a ser poble. No ens sentim hereus sinó desplaçats del règim del 78. El contrari d’una bomba és una carícia. Tornarem a començar perquè només dels errors s’aprèn.

Hi ha cites precioses de Chesterton i John Berger, poemes de Palau i Fabre, Enric Casasses i Maria-Mercè Marçal, Mireia Calafell que puja i recita ‘No’, la ‘Cançó de suburbi’ de Sagarra que també cantava l’Ovidi, la ‘Història d’un sofà’ de Feliu Ventura i la seva versió catalana de ‘A desalambrar’ de Daniel Viglietti. Un dels moments més divertits arriba quan ‘Del sud’ d’Obrint pas és interrompuda sense miraments pel comando Penalba-Caño, que proclama un surrealista decàleg de sis punts contra la Catalunya sonsa i empordanesa. Sóc del sud i el meu caminar s’ha fet tan complicat que ja no veig el nord…

S’encenen els llums i les mirades de complicitat i les ganes de cuidar-se s’estenen entre el públic. L’Agnès i en Dani, la Montse, la Profi, la Marta, en Jep, la Mònica i el seu fill, en Girbi i la Mariona i el fill que és a punt de néixer, la Marina i tots els qui fan costat als bons fins a la mort s’endinsen en la freda nit del Clot contents d’haver contribuït a fer d’Ovidi 4 un Ovidi a l’infinit.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor