El fil d’Ovidi

  • «Aquella generació que el va recuperar per a fer-lo present per sempre i que avui té fills i els posa de nom Ovidi i que quan canta 'Homenatge a Teresa' fa un silenci durant el vers que recorda aquella primera decepció dels infants per no esguerrar-los els Reis abans d'hora»

VilaWeb
Ovidi 25 al Barnasants 2020 (fotografia: Bel Zaballa).

No n’havia vist mai cap fotografia, jo, de la Teresa. I em vaig trobar mirant-la fixament a la cara, de grans dimensions, mentre a l’escenari Mireia Vives cantava la seva cançó, amb en Toti Soler a la guitarra i en Borja Penalba acompanyant-los amb l’acordió que un dia va llegar de Laura Almerich. Imagina’t com n’és, de llarg, aquest fil roig, i com teixeix. Era divendres al vespre, a les Cotxeres de Sants, i allà també hi havia David Fernàndez i David Caño, en un escenari ple de simbolismes on res no era gratuït, en una vetllada també farcida de sentits, que s’inaugurava el vint-i-cinquè Barnasants, com vint-i-cinc són els anys que fa que Ovidi Montllor se’n va anar de vacances. I ell, que un dia va ser-ne el motiu, s’ha fet tan present que avui és l’excusa. Una raó per a tornar-lo a recordar, i més que no posar-lo en cap pedestal, fer-lo un company de viatge.

Amb poesia, música i l’humor de la complicitat, amb reivindicacions polítiques i homenatges, un viatge pels racons de la memòria col·lectiva acompanyant l’Ovidi, acompanyats de l’Ovidi. Vam sentir un món nou, perquè vull, perquè no m’agrada aquest. I recordant l’Ovidi i tot allò que cantava, a què cantava i contra què cantava, un viatge també per a recordar tot de referents més, de Vicent Andrés Estellés a Maria-Mercè Marçal, de Josep Palau i Fabre a Salvador Puig Antich. De Joan Brossa a Marc Granell. I a Isabel-Clara Simó, a qui aquest mateix dia havien acomiadat al seu poble, Alcoi, i l’homenatge als dos alcoians vingué d’un altre alcoià, Alfons Om, que va fer retrunyir la sala. I com que passa que igual com cal recordar els qui ja no hi són i resseguir el fil roig de la història, també cal tenir presents els qui encara hi són i poden veure com són homenatjats i reconeguts, l’aplaudiment de la nit i el moment més emotiu i tendre i necessari va ser l’aparició de Toti Soler dalt l’escenari, ell que havia acompanyat l’Ovidi i en va ser un fidel amic, sí, i que és un dels grans guitarristes que tenim al país, conjugant el verb en present. Què et sembla, Toti.

‘No se’n va, és qui torna’, i la cosa és que fa uns quants anys que va tornar, l’Ovidi, que el van fer tornar, i segurament ja s’hi ha quedat per sempre. David Fernàndez parla de la generació Guillem Agulló. I jo penso en aquell Palau de la Música ocupat fa quinze anys, en un dels primers homenatges a l’Ovidi que va ser un revulsiu. També hi va haver els Inadaptats i aquella Fera Ferotge amb què es tornaren acústics per a recuperar-lo, i des d’aleshores n’han vingut molts més, d’homenatges. Tota una generació de joves (aleshores), molts dels quals no l’havien ni arribat a conèixer, que el van descobrir i van decidir fer-li un lloc digne entre nosaltres. I tota aquella comunió generacional semblava confluir aquest vespre a l’escenari amb la rapsòdia enèrgica de David Caño, el talent de Borja Penalba, la veu lluminosa de Mireia Vives i els discursos de David Fernàndez estirant el fil i portant al present les lletres de l’Ovidi. Que ens pot ploure altra vegada. Aquella generació que el va recuperar per a fer-lo present per sempre i que avui té fills i els posa de nom Ovidi i que quan canta ‘Homenatge a Teresa’ fa un silenci durant el vers que recorda aquella primera decepció dels infants per no esguerrar-los els Reis abans d’hora.

Ah, la Teresa. La que els donava lliçons d’anatomia. I jo no n’havia vist mai cap fotografia, encara, fins divendres a les Cotxeres de Sants, on em vaig deixar hipnotitzar per la seva mirada i el vals més famós de la nostra cançó. A Teresa la soterraren el 1952 en una zona comuna del cementiri d’Alcoi perquè ningú no la va reclamar. I uns anys més tard, arran d’una remodelació, les restes foren exhumades i varen anar a parar a l’ossari general. Encara uns anys més tard, damunt d’aquell ossari s’hi va construir un panteó d’il·lustres alcoians i en aquest panteó, ja veus per on va la història, el 1995 hi van anar a reposar les cendres d’Ovidi Montllor. Coses del destí, avui Teresa reposa ben a prop del cantant, l’artista, el pallasso que la va fer eterna. O dit d’una altra manera, avui l’Ovidi reposa ben a la vora de la dona que els parlava de l’amor com la cosa més bonica i preciosa i a qui va dir que sempre recordaria. Coses de la poesia de la vida.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor