31.10.2022 - 19:04
|
Actualització: 31.10.2022 - 21:06
Lluc Crusellas, pastisser del Carme Pastisseria, de Vic (Osona), ha guanyat el títol de millor xocolater del món que atorga el prestigiós concurs internacional World Chocolate Masters (WCM). L’any passat va guanyar el concurs de l’estat espanyol, i això li ha permès de participar en la gran final, que s’ha fet a París del 29 d’octubre fins avui. Crusellas ha triomfat amb un elefant dempeus de tres metres i dos-cents quilos de xocolata que mostra les dues possibles cares del futur. El públic també l’ha votat com el millor aparador.
Crusellas ha aconseguit 434 punts. L’estat francès ha estat segon, amb 405 punts, i Grècia, tercera, amb 404 punts. Ha competit contra representants de divuit països, com ara Itàlia, Hongria, els Estats Units, Polònia i el Canadà. Per participar-hi, el xocolater ha hagut de superar quatre proves pràctiques: crear una escultura de disseny; muntar un pastís amb tres ingredients obligatoris –xocolata, fruita i un de proximitat–; elaborar un aperitiu de xocolata amb ingredients d’origen vegetal i fer un bombó a partir d’ingredients naturals.
Crusellas, tot i que representava l’estat espanyol, ha tirat pel dret i ha fet el discurs en català. “Ho sento, però ho faré en català. Infinites gràcies als que sou aquí. A tothom que s’ha afegit a aquest petit gran projecte. Ho hem fet entre tots. Ho heu gaudit tots i ho hem viscut. Hem passat un cap de setmana genial”, ha dit.
Crusellas fa un any que es prepara per a aquesta jornada. Ha compartit espai amb alguns dels seus referents, i fa un any ja destacava que la preparació i la constància havien estat dos dels ingredients imprescindibles per assolir la fita. Ha treballat amb professionals de més disciplines, com ara l’empresa de disseny de Barcelona Makeat, amb qui ha dissenyat les creacions 3D. La seva darrera obra, que li ha permès de guanyar la final espanyola, és una escultura de xocolata que s’inspira amb la forma d’espiral de l’ADN i motius florals.
Crusellas, de vint-i-sis anys, és de Santa Eulàlia de Riuprimer. A disset anys va començar a treballar fent postres amb el xef Nandu Jubany, i d’aleshores ençà s’ha format en unes quantes escoles de cuina i pastisseria prestigioses de Barcelona. És el cap de la pastisseria del Carme d’ençà de l’any 2018 i del grup Pavic, que gestiona forns de pa i pastisseries d’arreu d’Osona, principalment de Vic.