El català Lluc Crusellas, elegit millor xocolater del món

  • Ha triomfat amb un elefant dempeus que mostra les dues possibles cares del futur

VilaWeb
El pastisser Lluc Crusellas, en el moment de la victòria (fotografia: World Chocolate Masters).
Pol Baraza Curtichs
31.10.2022 - 19:04
Actualització: 31.10.2022 - 21:06

Lluc Crusellas, pastisser del Carme Pastisseria, de Vic (Osona), ha guanyat el títol de millor xocolater del món que atorga el prestigiós concurs internacional World Chocolate Masters (WCM). L’any passat va guanyar el concurs de l’estat espanyol, i això li ha permès de participar en la gran final, que s’ha fet a París del 29 d’octubre fins avui. Crusellas ha triomfat amb un elefant dempeus de tres metres i dos-cents quilos de xocolata que mostra les dues possibles cares del futur. El públic també l’ha votat com el millor aparador.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
La peça de xocolata amb què ha guanyat (fotografia: WCH).
Alguns dels treballs que ha fet Crusellas (fotografia: WCH).
Alguns dels treballs que ha fet Crusellas (fotografia: WCH).
Alguns dels treballs que ha fet Crusellas (fotografia: WCH).
Alguns dels treballs que ha fet Crusellas (fotografia: WCH).
Alguns dels treballs que ha fet Crusellas (fotografia: WCH).
Alguns dels treballs que ha fet Crusellas (fotografia: WCH).

Crusellas ha aconseguit 434 punts. L’estat francès ha estat segon, amb 405 punts, i Grècia, tercera, amb 404 punts. Ha competit contra representants de divuit països, com ara Itàlia, Hongria, els Estats Units, Polònia i el Canadà. Per participar-hi, el xocolater ha hagut de superar quatre proves pràctiques: crear una escultura de disseny; muntar un pastís amb tres ingredients obligatoris –xocolata, fruita i un de proximitat–; elaborar un aperitiu de xocolata amb ingredients d’origen vegetal i fer un bombó a partir d’ingredients naturals.

Crusellas, tot i que representava l’estat espanyol, ha tirat pel dret i ha fet el discurs en català. “Ho sento, però ho faré en català. Infinites gràcies als que sou aquí. A tothom que s’ha afegit a aquest petit gran projecte. Ho hem fet entre tots. Ho heu gaudit tots i ho hem viscut. Hem passat un cap de setmana genial”, ha dit.

Crusellas fa un any que es prepara per a aquesta jornada. Ha compartit espai amb alguns dels seus referents, i fa un any ja destacava que la preparació i la constància havien estat dos dels ingredients imprescindibles per assolir la fita. Ha treballat amb professionals de més disciplines, com ara l’empresa de disseny de Barcelona Makeat, amb qui ha dissenyat les creacions 3D. La seva darrera obra, que li ha permès de guanyar la final espanyola, és una escultura de xocolata que s’inspira amb la forma d’espiral de l’ADN i motius florals.

Crusellas, de vint-i-sis anys, és de Santa Eulàlia de Riuprimer. A disset anys va començar a treballar fent postres amb el xef Nandu Jubany, i d’aleshores ençà s’ha format en unes quantes escoles de cuina i pastisseria prestigioses de Barcelona. És el cap de la pastisseria del Carme d’ençà de l’any 2018 i del grup Pavic, que gestiona forns de pa i pastisseries d’arreu d’Osona, principalment de Vic.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor