El vaixell de Proactiva Open Arms seguirà bloquejat a Itàlia per decisió d’un jutge

  • El Síndic de Greuges insta el ministre d'Afers Exteriors espanyol a intervenir en les acusacions contra Proactiva Open Arms

VilaWeb

Europa Press/ACN

27.03.2018 - 15:47
Actualització: 27.03.2018 - 16:39

El vaixell de rescat de l’ONG Proactiva Open Arms romandrà atracat al port sicilià de Pozzallo, on les autoritats italianes el van bloquejar el passat 18 de març, després que el jutge d’instrucció de Catània, Nunzio Sarpietro, hagi acceptat la petició de la Fiscalia.

No obstant això, segons informa el diari ‘La Repubblica’, el jutge s’ha declarat incompetent, després de considerar que només subsisteix el delicte d’immigració clandestina i no el d’associació per delinquir, del qual el fiscal de Catània, Carmelo Zuccaro, acusava l’ONG espanyola. Com a conseqüència d’aquesta decisió, el cas passa ara a la Fiscalia de Ragusa, també a l’illa de Sicília.

L’apresament de l’Open Arms es va produir després que el vaixell portés al port de Pozzalo 215 migrants i refugiats que havia rescatat al Mediterrani. La mesura es va produir després del rescat de 117 persones en una embarcació en aigües internacionals el 15 de març, després de negar-se a lliurar dones i nens a un patruller dels guardacostes libis que se’ls hi havia aproximat.

Després de l’accidentat rescat, l’entitat de salvament de refugiats va demanar al centre de comandament a Roma que li assignessin un port per desembarcar als rescatats però fins 24 hores després no va rebre resposta, després que hagués d’intervenir el govern espanyol.

La Fiscalia de Catània argumenta que l’ONG hauria hagut de sol·licitar desembarcar a Malta, ja que era el port més proper i s’hi van apropar per desembarcar una nounada que es trobava greu. Segons l’argument del fiscal, Proactiva Open Arms no ho va fer perquè sap que Malta no acull immigrants.

Finalment, l’embarcació de l’ONG de Badalona (Barcelona) va atracar a Pozzallo i l’endemà va ser bloquejada pel fiscal de Catània, sota l’argument que hauria afavorit la immigració clandestina cap a Itàlia.

Òscar Camps: ‘Ens preocupa moltíssim que algun membre de l’organització pugui anar a presó’
L’impulsor de Proactiva Open Arms, Òscar Camps, assenyala en declaracions a l’ACN des de Brussel·les que el preocupa ‘moltíssim’ que qualsevol membre de l’organització estigui acusat d’afavorir la immigració clandestina i que sobre aquests pugui caure una pena de presó. ‘Sobretot quan parlem de penes de quinze anys’, afegeix.

Segons explica, ara per ara l’organització està centrant ‘tots els esforços en què puguin ser eximits d’aquest càrrec i esperem que això sigui així’. ‘El primer són les persones. Quan creguem que estan lliures d’aquesta acusació podrem anar a una altra banda’, matisa. No obstant això, sí que estan preparant un vaixell que pugui assumir les tasques de salvament que feia l’embarcació immobilitzada.

‘Tenim una altra embarcació a punt de sortir. Encara no està habilitada però diumenge que ve viatjarem a un altre país europeu on hi ha una possible tercera embarcació que pugui fer el que estava fent l’Open Arms’, ha explicitat aquest dimarts en roda de premsa al Parlament Europeu, a Brussel·les.

Camps ha comparegut davant dels mitjans juntament amb el coordinador general de missions Gerard Canals -un dels tres encausats- i l’eurodiputat d’ICV Ernest Urtasun.

El fundador de l’ONG ha recordat en aquesta trobada amb els mitjans que el vaixell retingut està registrat com ‘un vaixell de salvament, amb tripulació professional de salvament’ i que per això van dirigir-se a socórrer l’embarcació amb immigrants libis que es trobava en aigües internacionals. En aquest sentit, ha criticat que en tot moment s’hagi tractat el rescat de la barca de goma amb immigrants libis com ‘un tema de refugiats’.

Ha incidit que el que fan des de Proactiva Open Arms és socórrer ‘persones al mar que necessiten auxili’. ‘Això és el que vam fer atenent a una sol·licitud del Centre de Roma, no ens qüestionem més’. Encara sobre aquest punt ha reivindicat que ‘ningú hauria de morir abandonat al mar per una qüestió de competències’.

Per altra banda, durant l’atenció a la premsa també ha insistit que no tenen constància d’haver violat cap conveni internacional. ‘Parlem de vides en perill, en cap moment entrem a valorar en una situació d’emergència si les persones són o no sol·licitants de refugi’, ha dit. Per últim, ha afegit que ‘són vides en perill i que així ho recullen els convenis internacionals’.

El Síndic insta el ministre d’Afers Exteriors espanyol a intervenir
El Síndic de Greuges de Catalunya considera que la interpretació que s’està fent dels fets és absolutament perversa i contrària al principi fonamental de la Unió Europa de respecte dels drets humans. Per aquest motiu, ha demanat la intervenció de l’estat espanyol per mitjà d’una carta enviada al ministre d’Afers Exteriors espanyol, Alfonso Dastis.

En l’escrit, el Síndic l’insta a adoptar les mesures oportunes per a defensar els drets en risc de les persones membres d’Open Arms implicades. El Síndic s’ha adreçat, a més, al Defensor del Poble per demanar-li que, ateses les seves competències, actuï d’ofici i supervisi l’actuació de l’Administració de l’estat espanyol.

Pel que fa al Ministeri d’Exteriors espanyol, també li ha reclamat que, en el marc de la Unió Europea, intervingui perquè s’aclareixin i es delimitin els comportaments punibles com a tràfic de persones de manera diferenciada de les actuacions que tenen l’objectiu de defensar els drets humans.

En el seu escrit, el Síndic també argumenta que les lleis del mar obliguen qualsevol embarcació a rescatar les persones que naufraguen en aigües internacionals. A més, el dret internacional prohibeix el refoulement (devolució) de persones a països en què poden ser perseguides per motius de discriminació.

L’associació Proactiva Open Arms va crear-se el setembre de 2015 amb l’objectiu de suplir la inacció dels governs membres de la Unió Europea davant la necessitat d’abordar des del respecte dels drets humans els moviments migratoris. La seva missió és dur a terme les tasques de salvament de les persones que intenten creuar el Mediterrani per fugir de les situacions de conflicte armat a l’Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica. En aquest sentit, a parer del Síndic, resulta inexplicable que l’actuació de l’ONG es vinculi a les màfies que trafiquen amb éssers humans.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor