L’homenatge ultra espanyolista a Llarena, encara més greu: Ortega Smith era en primera fila

  • El dirigent de Vox i advocat de l'acusació popular en la causa que instrueix el jutge era a l'acte de la Fundación Villacisneros

VilaWeb

Text

Josep Casulleras Nualart

04.12.2021 - 23:46
Actualització: 04.12.2021 - 23:58

Allò que va passar damunt l’escenari de l’auditori Rafael del Pino de Madrid el proppassat 16 de novembre fou tan greu que la defensa de Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig va recusar el jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena. Perquè Llarena va rebre un homenatge de la Fundación Villacisneros, una entitat ultranacionalista i amb vincles amb el PP i amb Vox. Durant l’acte, representants de l’entitat i alguns convidats, com l’ex-vice-president del Tribunal Constitucional espanyol Ramón Rodríguez Arribas, van fer declaracions molt pujades de to contra l’independentisme català, fins i tot amb un to amenaçador. Però encara fou més greu, des del punt de vista de la necessària imparcialitat que ha d’aparentar un magistrat, allò que passava a la primera fila: hi havia assegut el dirigent de Vox Javier Ortega Smith, advocat que va exercir l’acusació popular en el judici contra el procés, en la mateixa causa per la qual Llarena persegueix els exiliats. 

[VÍDEO] L’acte de Llarena amb ultres espanyolistes que li pot complicar la vida

Així es pot comprovar en el vídeo que ha publicat a Twitter aquest dissabte la Fundación Villacisneros, que ha volgut treure pit d’aquell homenatge a Llarena poc després de la recusació que va fer el president Puigdemont del magistrat precisament per haver-lo acceptat. 

Però la defensa dels exiliats no tenia pas present aquest fet, l’assistència d’Ortega Smith en un lloc privilegiat en l’homenatge al jutge instructor de la causa de la qual ell ha estat part, i part activa com a advocat. Per això l’escrit de recusació presentat aquesta setmana no inclou aquest fet, tot i que sí que en fa notar molts d’altres, com ara el fet que Llarena va rebre el guardó de mans dels responsables d’una fundació que té al consell directiu, per exemple, Esperanza AguirreJaime Mayor Oreja, l’ex-jutge Santiago Milans del Bosch –nebot del militar colpista, defensor de la família Franco, simpatitzant de Vox– i l’eurodiputat de Vox Hermann Tertsch. La vice-presidenta de la fundació és l’ex-dirigent del PP María San Gil.

O que va ser glossat en l’acte de lliurament del guardó per l’ex-vice-president del Tribunal Constitucional espanyol Ramón Rodríguez Arribas, l’individu que el 2018, en un acte al Círculo Ecuestre, va comparar l’independentisme amb el nazisme i va respondre això quan li van demanar si s’hi podia dialogar: “Quin pare dialogaria sobre la prostitució de les seves filles?”

I encara més. En el recurs, Gonzalo Boye recordava que aquesta fundació ja defensava, abans de començar aquesta causa penal, l’empresonament del president Puigdemont. Ho van expressar en diversos piulets a Twitter el dia 8 d’octubre de 2017 i, aquell mateix dia, l’entitat va participar en una manifestació a Madrid en què el crit principal també era “Puigdemont a la presó”.

Així mateix, al consell directiu de la Fundación Villacisneros hi ha l’eurodiputada del PP Isabel Benjumea, que va participar en la votació del suplicatori que Llarena va enviar al Parlament Europeu per a llevar la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí.

Boye concloïa: “No hi ha cap dubte que el magistrat instructor ha compromès definitivament la seva aparença d’imparcialitat: no es pot pretendre que, en aquestes circumstàncies, després de l’acceptació del denominat Premio Villacisneros, el senyor Pablo Llarena pugui conservar cap aparença d’imparcialitat per a la instrucció d’aquesta causa.” I això que quan ho escrivia no sabia encara que l’acusació popular era en primera fila aplaudint el jutge.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor